Boala secolului XXI, in acceptia dermatologilor, alergia, reprezinta de fapt reactia organismului uman fata de modificarea factorilor externi. „Alimentele exotice, praful, poluarea, fumatul fac sa creasca frecventa alergiilor“, sustine dr. Virgil Patrascu, medic primar dermatolog, membru al Societatii Romane de Dermatologie.
Parlamentul European a demarat chiar un program de cercetare pe o perioada de sapte ani (2007 - 2013) care sa duca la scaderea numarului de alergii.
In Belgia exista un institut de cercetare care a preluat primul aceasta initiativa, ulterior extinsa in mai multe tari.
Programul a fost facut cunoscut si in Romania la primul Congres de Alergologie, desfasurat in acest an la Targu Mures, ocazie cu care au fost constituite mai multe comisii medicale care se vor ocupa pentru inceput de efectuarea unor studii de specialitate in acest sens. „Obiectivul acestor comisii este de a cunoaste situatia exacta din tara noastra. De aceea, pentru inceput se vor face studii epidemiologice pe loturi mari de persoane“, a precizat dr. Patrascu.
Socul anafilactic
Cei mai cunoscuti alergeni sunt serurile imune, vaccinurile, antibioticele, polenul plantelor, praful, unele produse alimentare (cum ar fi proteinele din laptele de vaca, albusul de ou, nucile, pestele, ciocolata sau cafeaua) si preparate chimice (de exemplu, vopseaua de par), mucegaiul, veninul de albina, de viespe, parul animalelor.
Acestia, denumiti factori alergeni, pot sa produca diferite forme de alergie, cum ar fi astmul, rinitele alergice si eczemele, care pot fi localizate la nivelul pielii, cailor respiratorii sau mucoaselor.
Simptomele alergiei
In reactiile alergice usoare simptomele pot sa dispara foarte repede dupa inlaturarea cauzei. Aceste simptome sunt mancarimi ale pielii, inflamatii locale, tuse, stranut, rinoree sau deranjamente stomacale.
Cazurile grave de alergii trebuie urmarite si trebuie intervenit de urgenta. Bolnavul poate intra in soc anafilactic. incepe sa respire greu, pot sa apara spasme bronsice, tumefactia limbii (poate duce la blocarea cailor respiratorii si moarte prin asfixie), greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului. Interventia medicala de urgenta este foarte importanta in astfel de situatii, putand sa salveze viata pacientului.
Alergia la sperma, cauza de infertilitate
Specialistii sustin ca 2-5 % din cazurile de infertilitate in cuplu sunt determinate de alergia la sperma. Organismul femeii dezvolta un sistem de aparare - produce anticorpi - care trateaza spermatozoizii ca pe corpuri straine. Alergia se manifesta prin iritatii, dureri abdominale, inflamatii ale organelor genitale care pot duce la un diagnostic gresit.