Sunteti in categorie: Sanatate

Cum se trateaza rinita alergica

Cum se trateaza rinita alergica
Scopul tratamentului in rinita alergica este de a reduce simptomele cauzate de inflamatiile tesuturilor afectate. Cel mai bun "tratament" este evitarea cauzelor ce va produc simptome alergice in primul rand. Este aproape imposibila evitarea completa a alergenilor la care sunteti sensibila, dar puteti realiza pasi importanti prin incercarea evitarii expunerii la alergeni.

Cum se trateaza rinita alergica
Optiunile medicamentoase de tratament in rinita alergica cuprind:
- Antihistaminele cu actiune scurta pot duce la diminuarea simptomelor, dar pot cauza somnolenta. Majoritatea pot fi procurate fara reteta. Inainte de a administra aceste medicamente copiilor trebuie sa consultati un medic pediatru deoarece pot afecta capacitatea studiului. Loratadine (Claritin) este acum disponibil in tratarea alergiilor. Acestea nu tind sa cauzeze somnolenta sau afectarea capacitatii de a invata la copii.
- Antihistaminele cu actiune indelungata sunt eliberate numai pe baza de prescriptie medicala. Ele cauzeaza mai putina somnolenta si se poate lucra in acelasi ritm. De regula, nu afecteaza nici capacitatea de a studia. Aceste medicamente contin fexofenadine (Allegra) si cetirizine (Zyrtec).
-Sprayurile nazale cu steroizi au efect foarte bun in cazul persoanelor cu simptome severe produse de antihistamine. Aceste prescriptii medicamentoase includ fluticasone (Flonase), mometasone (Nasonex) si triamcinolone (Nasacort).
- Azelastine (Astelin) este un medicament cu antihistamine nou care este folosit in tratarea rinitelor alergice.
- Decongenstionantele pot fi de ajutor in reducerea simptomelor rinitei alergice (congestie nazala), dar nu acestea nu pot fi utilizate pe perioade lungi de timp.
- Cromolyn sodium este un spray nazal (Nasalcrom) pentru tratarea rinitei cronice. De asemenea, este disponibil si in varianta de picaturi pentru ochi (ochi rosii, mancarimi, intepaturi).
- Dispozitivul de incetinire Leukotriene Singulair este un medicament prescris si aprobat ce ajuta in controlarea astmului si in diminuarea simptomelor in cazul alergenilor sezonieri.

Medicamentele pentru rinita alergica se prescriu numai de catre medic
Cel mai potrivit medicament se recomanda in functie de tipul si gravitatea simptomelor. Bolile specifice cauzate de alergii (astm sau eczeme) pot necesita alte tratamente.
Dozele de alergeni (imunoterapie) sunt recomandate ocazional daca alergenii nu pot fi evitati si simptomele sunt greu de controlat. Acest lucru include injectarea cu alergeni in mod regulat si cresterea dozei de alergeni (fiecare doza este mai mare decat precedenta) pentru a ajuta corpul sa se potriveasca cu antigenul.

Se poate vindeca rinita alergica?
Majoritatea simptomelor rinitei alergice pot fi rapid tratate.
In anumite cazuri (in special copii), oamenii pot depasi o alergie in timp ce sistemul imunitar devine mai putin sensibil la alergeni. Oricum, ca o regula generala, odata ce o substanta cauzeaza alergie la o persoana, poate continua afectarea persoanei respective pe termen lung.
Cazuri mai grave de rinite alergice solicita imunoterapie (doze de alergeni) sau indepartarea de tesut de la nas sau sinusuri.

Complicatii in rinita alergica
- Somnolenta si alte efecte secundare ale antihistaminelor
- Efecte secundare ale altor medicamente
- Sinuzita
- Polipi nazali
- Distrugerea stilului de viata (de obicei nu in mod sever)

Prevenirea rinitei alergice
Simptomele pot fi prevenite cateodata prin evitarea alergenilor cunoscuti. In sezonul cu polen, persoanele ce sufera de rinita cronica ar trebui sa ramana in casa, cu aer conditionat cat mai mult posibil:
- Majoritatea copacilor produc polen primavara
- Iarba produce, de regula, polen la sfarsitul primaverii si vara
- Rugina si alte plante ce infloresc mai tarziu produc polen la sfarsitul verii si inceputul toamnei.
Pentru persoanele ce sunt sensibile la anumiti alergeni de interior, straturile mici de praf de la somiere si pilote sunt recomandate, ca si evitarea animalelor sau a altor piedici.
Citeste in aceeasi vategorie:
Rinita alergica
Simptomele rinitei alergice

 

Sursa: Cum se trateaza rinita alergica