
Varicela (varsatul de vant) este un nume uzual pentru Varicella zoster, o boala infectioasa pe care o face aproape orice copil.
Ce anume produce varicelaVaricela este cauzata de virusul Varicella-zoster (VZV), virus cunoscut si sub numele de virusul herpes uman de tip 3 (HHV 3), unul dintre cei 8 virusi de tip herpes ce afecteaza corpul uman. Varicela incepe cu simptome care afecteaza tesutul conjunctiv (globul ocular) si produce inflamatii.
Petele caracteristice bolii apar in doua sau trei valuri, in special pe corp si in zona capului, mai putin pe maini, provoaca mancarimi si arata ca niste rani deschise care se vindeca in marea majoritate fara a lasa cicatrici.
Cine se imbolnaveste de varsat de vantPerioada de incubatie pentru varicela este de 10-14 zile si are un grad contagios ridicat. Varicela se poate lua prin contact fizic chiar daca simptomele nu au aparut inca. Persoanele cu sistem imunitar scazut au sanse mai ridicate de a face varicela.
In cazuri rare, varicela poate fi fatala in cazul imbolnavirii de pneumonie, in cazul femeilor gravide si in cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar. Femeile gravide care vin in contact cu virusul varicelei necesita tratament urgent deoarece varicela poate cauza probleme grave copilului.
Varicela este transmisibila?Varicela este o boala contagioasa care se transmite de la persoana la persoana prin contact direct sau poate fi transmisa prin aer daca o persoana infectata tuseste sau stranuta. De asemenea, varicela se ia si daca atingeti lichidul basicilor provocate de boala. O persoana cu varicela este contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor pana in momentul in care basicile isi formeaza crusta. Acest lucru poate dura intre 5 si 10 zile. Dupa contactul cu o persoana infectata dureaza intre 10 si 21 de zile pentru unele persoane pentru a face varicela.
Infectii cu varicela
A doua infectare cu varicela se produce numai in cazul persoanelor fara nici un fel de imunitate, dar sunt extrem de rare. Astfel de infectii sunt rare si nu sunt periculoase. Au fost raportate cazuri de infectii cu varicela repetate. Varicela este foarte contagioasa si se raspandeste in aer atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, sau prin contactul fizic cu fluidul leziunilor de pe piele. Zoster, cunoscut si sub numele de sindrila, este o reactivare a varicelei si poate fi o sursa sensibila a virusului in cazul copiilor si adultilor. Nu este neaparat nevoie sa aveti contact fizic cu o persoana infectata pentru ca boala sa se raspandeasca. Cei infectati pot raspandi varicela inca dinainte de a afla ca sufera de aceasta boala si inainte de a aparea orice simptom.
Vezi si articolul:
Varicela la femei gravide si copii mici