Tratamentul pentru cancerul ovarian variaza in functie de numarul de factori. Pentru majoritatea femeilor, primul tratament consta in stabilirea unei operatii prin care se determina exact stadiul in care se afla boala (cat de raspandita este in organism). Ca rezultat al operatiei, cancerul va fi stagnat.
Stadiile sunt de la I la IV, primul fiind cea mai usoara faza, iar ultimul faza avansata. Tratamentul este indicat in functie de stadiul si de gradul cancerului. Un patologist va determina gradul de raspandire al bolii.
Histerectomia prin eliminarea trompelor uterine si a unui ovar (sau a ambelor) este recomandata in urma diagnosticarii cancerului ovarian. Femeile tinere care doresc copii si care au un stadiu de inceput al bolii la un singur ovar isi pot indeplini dorinta doar dupa ce ovarul bolnav este inlaturat.
Histerectomia va fi urmata de chimoterapie si radiatii, in functie de fiecare pacienta.
Histerectomia este indepartarea chirurgicala a uterului si uneori a unei parti din cervix. Cand este indepartat si cervixul, procedeul poarta numele de histerectomie totala. Daca este vorba doar de indepartarea uterului, atunci operatiunea se numeste histerectomie partiala.
Cancerul ovarian: Factori de risc
Daca un membru al familiei (mama, sora, fiica) care are cancer ovarian creste riscul si pentru tine cam de trei ori. Riscul unui viitor cancer ovarian va fi cu 5-7% mai mare.
Atunci cand cauza este genetica, cancerul ovarian se succede la o decada intr-o generatie. (daca mama ta a avut cancer ovarian la 60 de ani, atunci tu ai o sansa de dezvoltare a bolii in jurul varstei de 50 de ani).
Consilierea genetica este o idea buna pentru femeile care au cazuri de cancer la san sau ovarian in familie. Femeile cu “antecedente” in familie pot alege o ooforectomie (sau ovariectomie: metoda de indepartare chirurgicala a unuia sau a ambelor ovare), desi aceasta procedura nu ofera protectie absoluta. Totusi, ea reduce riscul cu 75-90%.
Cercetarile au aratat ca femeile care folosesc pudre pentru a-si usca zonele intime au cu 60% un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian! Deodorantele intime pot chiar dubla riscul!
Se spune ca femeile care folosesc anticonceptionale pentru cel putin cinci ani isi reduc riscul cancerului ovarian cu pana la 50%. Cu cat folosesti mai mult pilula, cu atat riscul scade.
Daca ai doi sau trei copii poti scadea riscul cu pana la 30% fata de femeile care nu au nascut niciodata. Cinci sau mai multi copii reduc riscul pana la 50%. Si alaptatul este un factor de reducere al riscului de a suferi de cancer ovarian.
Aminteste-ti, cea mai buna cale de a detecta cancerul ovarian este prin examinari pelvice regulate. Intreaba-ti ginecologul despre examenele Papanicolau (doar pentru descoperirea unui posibil cancer cervical) !
Vezi articolul despre cancer ovarian
Nota: Informatiile din acest articol au rol informativ si nu se substituie consultarii unui medic.