
Bucataria olteneasca este una dintre cele mai cautate bucatarii. Este cautata pentru mirosurile si pentru finetea cu care sunt pregatite bucatele in aceasta zona.
Cei din sate pun accent in prepararea mancarurilor pe verdeturi cum ar fi: urzici, stevie, stir, frunze de ceapa verde si praz. Ciorbele le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza sau suc de rosii. Prefera ciorbele de pui, legume, praz, loboda, stevie. Gatesc cel mai des din carne de porc, peste si ceva mai rar din carne de vita sau vanat.
O mancare traditionala aici sunt racii umpluti. Nici pe departe nu sunt racii adevarati, sunt niste ardei rosii care se cultiva special pentru aceasta mancare. Se prepara in felul urmator: se calesc 2-3 cepe cu marar, cimbru, se aduna cu faina si se inabusa, apoi se adauga apa, pana se face o pasta apropiata de coca. Se umplu racii si se pun la ciroba sau se mai pot face in cuptor cu sos. Mai exista si alte variante. Se pot umple si cu carne sau orez in zilele de post.
De obicei oltenii condimenteaza mancarea cu hrean si ardei iute. Iar ca verdeturi folosesc patrnjelul si leusteanul. Dintre specialitati amintim: ciorba de praz, supa cu galuste de branza, prazul cu masline, gutui cu piept de pui, limba rasol cu legume si hrean, rosii umplute cu carne, orez, tochitura olteneasca, ciulamaua de pui cu mamaliguta, malaiul la test, carnaciori oltenesti, saramura de peste, ostropelul.
Reteta olteneasca de papanasi La desert servesc foarte des “papanasi”. Pentru cei curiosi dam reteta.
Ingrediente pentru reteta de papanasi oltenesti2oua,
4 linguri faina,
8 linguri gris,
400 grame de branza dulce,
50 grame de smantana,
50 grame iaurt/dulceata.
Cum se face reteta de papanasi oltenestiSe sfarama branza cu mana si se amesteca cu ouale, grisul si faina. Daca se pot face galuste din aluat se trece la urmatoare etapa. Daca nu se mai adaiga putina faina, putin gris pana se obtine un aluat care poate fi modelat usor.
Se fac galuste de 2 dimensiuni, 6 mari si 6 mici. Se prajesc la foc mediu pana se rumenesc. Se aseaza pe o farfurie, intai cea mare se pune smantana peste ea apoi cea mica se acopera cu dulceata.
Ca bautura oltenii prefere tuica si vinul. La primul fel se serveste de obicei tuica, iar la urmatoarele vinul.