Sunteti in categorie: Gastronomie

Gastronomie banateana

Banatenii sunt invatati sa manance bine la fiecare masa. Nu exista masa de pranz fara ciorba. Supa cu zdrente este preferata banatenilor. In bucataria banateana se gateste foarte mult cu carne de porc si de pui. Foarte rar cu carne de vaca si peste.

Ciorbe banatene
In Banat ciorbele sunt in general dulci si neacrite. Cei care doresc totusi o ciorbita acrisoara folosec sarea de lamaie sau otetul.
In general mancarurile banatene sunt grase, bogate, deseori contin legume prajite, iar uneori sunt legate cu rantasuri, contin si smantana. Banatenii mananca destul de des supele cu taitei de casa, supele gulas si ciorbele cu tarhon.

Bucataria banateana si taieteiii
Mai tot timpul supele se pragtesc cu taitei de casa dar si cu rantas. Se pare ca taiteii se folosesc atat la prepararea mancarurilor, cat si la prepararea dulciurilor.
Din ei se obtin renumitele “iofca” cu varza cu branza, cu nuca, lapte, mac, cu branza de vaci. Gulasul este si el la randul lui nelipsit din toate bucatariile banatene.

Specificul gastronomiei banatene
Specific acestor mancaruri banatene este sosul cu rantas care se obtine din faina incinsa, care se stinge cu supa de oase sau supa de legume si se ingroasa cu smantana. Nelipsitul rantas se foloseste chiar si la sarmale.
Acestea se pregatesc din carne tocata cu satarul. De obicei le fac foarte mari, total diferite de cele din Moldova si Dobrogea care sunt micute.

Rantasul in bucataria banateana
Banatenii ai au in zona un preparat nmit “Varga Beles”. Se obtine din budinca facuta din taitei de casa cu branza de vac si stafide, invelita in foaie de placinta si copata in cuptor la foc mic.

Ce se mananca si se bea la masa in Banat

Tuica se serveste alaturi de cunoscutele pogacele. Printrece cele mai cunoscute mancaruri amintim: zacusca, ciorba de vitel, ciorba de sfecla, sarmalele batranesti, ceapa umpluta, budinci.

 

Sursa: Gastronomie banateana