Sunteti in categorie: Psihologie

Agresivitatea

agresivitate psihologieAgresivitatea a fost studiata foarte mult mai ales din prisma semnificatiei sociale. La nivel individual, multi oameni au foarte des impulsuri si ganduri agresive si felul in care le gestioneaza are un efect major asupra sanatatii relatiilor lor interpersonale.

Ce este agresivitatea
Agresivitatea este un „comportament care are ca intentie lezarea unei persoane (fizic sau verbal) sau distrugerea proprietatii.”
Un comportament poate fi considerat agresiv in conditiile in care o persoana face un lucru in mod intentionat, accidentele neputand fi considerate ca acte agresive.

Pulsiunea agresiva apare, conform teoriei psihanalitice, atunci cand efortul unei persoane de a atinge un anumit obiectiv este blocat, lucru care determina mobilizarea persoanei in vederea inlaturarii obstacolului care a impiedicat realizarea obiectivului.

Un alt punct de vedere asupra sursei agresivitatii il ofera teoria invatarii sociale care pune in valoare faptul ca agresivitatea este similara cu orice alta reactie invatata. Reactiile unei persoane difera in functie de tipurile de raspunsuri pe care a invatat sa le foloseasca in fata situatiei stresante. Persoana frustrata poate cere ajutorul altei persoane, poate avea un comportament agresiv, se poate retrage, se poate mobiliza pentru a depasi obstacolul sau se poate refugia in alcool. Reactia aleasa va fi cea care in trecut, a constituit modul cel mai eficient de descarcare a frustrarii.

Cum si de ce apare agresivitatea
Conform teoriei invatarii, frustrarea declanseaza agresiunea mai ales la persoanele care in trecut au invatat sa raspunda la situatiile stresante printr-un comportament agresiv.

Copiii care au observat la un adult diferite forme de agresivitate imita ulterior acest gen de comportament.
Modelele de agresivitate pe viu sau urmarite in film maresc probabilitatea ca cel care asista la astfel de scene sa dezvolte un comportament agresiv. Acesta poate fi motivul pentru care copiii, ai caror parinti folosesc pedepsele fizice, au o probabilitate mai mare de a manifesta comportamente agresive, parintii oferind acest model.

In unele situatii, exprimarea agresivitatii poate sa aiba la origine o pulsiune, realizandu-se astfel o detensionare, o reducere a intensitatii sentimentelor si actiunii agresive. Desi exprimarea sentimentelor de ostilitate nu reduce de obicei agresivitatea, acest lucru poate face persoana sa se simta mai bine. Acest efect poate fi explicat si prin faptul ca persoana simte ca are un control mai mare asupra situatiei.

Cauzele aparitiei agresivitatii
Printre cauzele frecvente ale furiei si agresiunilor se numara si pierderea stimei de sine sau perceptia ca altcineva s-a comportat incorect. De asemenea, si problemele sociale ca saracia, suprapopularea, valorile sociale etc., maresc sau reduc tendinta unei persoane de a reactiona agresiv.

©Psihoterapeut Paul Apostica

CLINICA AQUAMARINE
Bucuresti, str. Tudor Vianu 22,
sect. 1 (zona Dorobanti)
Tel: 021 231 44 67
Mobil: 0724 222 522 ; 0745 633 474
E-mail: info@aquamarine.ro
www.aquamarine.ro

 

Sursa: Agresivitatea