In general bucataria este locul unde accesul este cam dificil si intra de obicei persoanele cu initiativa sau foarte apropiate. De aici si expresia <<Nu te amesteca unde nu-ti fierbe oala>>.
Bucataria romanesca
Bucataria romanesca este una foarte diversificata, este bogata in arome, culori, gusturi. Un lucru aparte aici este faptul ca unele dintre preparatele specific romanesti se pregatesc foarte usor, iar ingredientele sunt la indemana tuturor, foarte usor de procurat.
De cele mai multe ori romanii folosesc carnea de porc, apoi vin celelalte: carnea de vita, de pui, de oaie, capra sau miel.
Conteaza foarte mult si regiunea deorece la noi in tara se mananca destul de diferit.
Bucataria romanesca: Influente turcesti si grecesti
De exemplu in Moldova cel mai des se consuma sarmalutele in foi de varza sau de vita de vie umplute cu piept de gasca sau de rata si chiftele si parjoale, mancaruri cu origini fanariote.
In Dobrogea la loc de cinste sunt baclavelele si sarailiile, dulciuri cu orgini turcesti si grecesti.
Toate retetele de musaca au, la origini, retetele grecesti de μουσακά.
Moldovenii mai gatesc rata pe varza si binecunoscuta ciorba de potroace. Oltenii mananca de obicei ciorbe de zarzavaturi, supe de pui, mancaruri de legume. Traditional pentru ei sunt: saramaura de pui, prazul gatit sub diferite forme, racii, stevie, loboda, urzici. Dobrogenii fac mancaruri in general din carne de miel. Banatenii o prefera pe cea de porc . Se gateste cu untura de cele mai multe ori iar ciorbele sunt drese cu smantana.
Unele dintre mancaruri au legatura cu anotimpul sau cu vreo anume sarbatoare. Preparatele romanesti sunt compuse din: legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, carnea de porc. La noi in bucatarie un loc destul de apreciat il au dulciurile, placintele, cozonacii.
Ceea ce este tipic pentru toti romanii este mamaliguta. O fiertuta din faina de porumb, considerata foarte multi ani mancarea saracilor. In ultimul timp imaginea ei a crescut foarte mult.