Sunteti in categorie: Gastronomie

Bucataria moldoveneasca

Deja se stie faptul ca cele mai bune gospodine sunt moldovencele. Bine, asta se spune si despre ardelence, dar cine are curajul sa le puna la intrecere?
Bucataria moldoveneasca se caracterizeaza prin mancaruri fine, rafinate si gustoase. La prepararea mancarurilor moldovenesti se foloseste in special carnea de pasare si pestele in zona sudica a Moldovei, dar si carnea de porc, de vita, laptele, ouale si branzeturile. Ciorbele se acresc in general cu bors si se "drege" cu smantana si oua. Nu se folosesc foarte multe condimente decat patrunjelul, mararul, cimbrul, chiparusul, usturoiul, leusteanul.
Nu putem vorbi de bucatarie moldoveneasca daca nu amintim aici: alivenci, racituri (pasare, porc), ciorba de potroace, borsul moldovenesc, saramura de peste, sarmale, mamaliguta, parjoale moldovenesti. Tochitura moldoveneasca, pasca moldoveneasca, poale'n brau, placintele cu dovleac, mere, branza.

Ingrediente in bucataria moldoveneasca
Un rol important in aceasta zona il au legumele. Se gatesc in diferite feluri: fierte, umplute, coapte, prajite, murate. Foarte apetisanti sunt ardeii de post umpluti cu legume sau tocana din orez cu carne si legume. La fel de gustoase sunt si rosiile umplute cu branza (vaca, oaie, capra) folosite de cele mai multe ori sub forma de ganrnitura. O alta mancare apreciata de moldoveni si facuta destul de des este ghiveciul care se face din legume inabusite cu ulei si condimente.
Cel mai cunscut si vestit fel de mancare moldovenesc este mamaliga servita cu peste prajit, scrob (omleta amestecata cu lingura), jumari, parjoale moldovenesti, branza si smantana sau mujdei. La desert cele mai apreciate sunt placintele cu branza.
Nu exista sarbatoare fara sarmale, taitei cu carne de pasare, racituri (numite in alte zone si piftii).
Masa de sarbatoare este impodobita cu diferite feluri de bunate. Cele mai apreciate dulciuri sunt cele facute in casa.
La masa moldovenii servesc bauturi destul de tari cum ar fi: rachiurile, tuica.

 

Sursa: Bucataria moldoveneasca