Sunteti in categorie: Animale de companie

Hrana cateilor

CE MANANCA CATEII, hrana cateilor, ce mananca catelusii, hrana indicata pentru caini mici, alimentatia cateilor, alimente interzice catei
Cand devii posesoarea unui catel trebuie sa fii constienta ca nu tot ceea ce este bun pentru hrana unui om reprezinta si cea mai fericita alegere pentru animalutul tau.
Nu numai ca hrana poate fi nepotrivita, insa ii poate face chiar rau!

De aceea ar trebui sa te documentezi, iar daca nu dispui de timpul necesar, sa apelezi la hrana industriala speciala pentru animalutul tau.

Hrana cateilor
Ce nu are voie sa manance un catel
Cateii sunt animalute pofticioase si ar fi in stare sa manance orice le dai sau orice te vad pe tine ca mananci.
Totusi, o serie de alimente nu le sunt necesare, ba chiar le pun sanatatea in pericol.
Dulciuri, ciocolata, cacao, cafeaua sunt cateva dintre "tentatiile" carora cateii aproape nu le pot rezista. Carnea de porc le innebuneste simturile, insa este prea grea. Din categoria vegetalelor, cateilor nu trebuie sa li se introduca in alimentatie ( la "cerere" sau accidental), fasolea, mazare, varza, cartofii, cartofii prajiti, bananele, condimentele, alunele, salamurile si preparatele de carne, alcoolul.
Desi ai fi tentata sa crezi ca un caine poate roade orice fel de oase, nu este asa. Sunt interzise oasele de pasare (extrem de periculoase pentru ca produc ocluzii intestinale si pur si simplu catelul tau nu va mai putea fi salvat!), de oaie, de capra, de porc. Interzise sunt si organele interne crude. Organele interne bine fierte sunt o adevarata "delicatesa" pentru cainim, insa retine ca au o valoare nutritionala mica.

Ce are voie sa manance un catel
Nu te speria, daca nu vrei sa iti hranesti catelul cu hrana industriala, ii poti alcatui meniuri in care sa fie prerzente alimente precum mierea de albine, orez si legume fierte precum morcovul, dovleceii, ardeii, telina si fructele. Atentie mare mare si la portocale, cu care trebuie sa fii "zgarcita".
De asemenea, o data pe saptamana sau chiar de doua ori (in functie de rasa si de varsta) ii poti imbogati alimentatia cu o jumatate sau chiar un ou fiert (galbenusul). Laptele si branza (nesarate si neindulcite) ar trebui sa fie si ele prezente in alimentatia catelui. O data pe saptamana ii poti da si putin unt proaspat.
Carnea de vita, de pasare, peste fara oase nu trebuie sa ii lipseasca din alimentatie, insa nu cruda si nici prajita, ci doar doar fiarta sau fripta.
De asemeni, poti sa ii pui si cateva lingurite sau linguri de ulei de masline in hrana pe care o oferi cateilor.
Catelul tau se va delecta si distra teribil daca ii oferi un os lung de vita crud si fara capete. In afara de faptul ca va fi foarte "ocupat" cateva ore, oasele de vita sunt extrem de eficiente si foarte bune pentru curatat dentitia.

Atentie marita la hrana uscata!
Mancarea industriala pentru caini, "bobitele" sau "crontanelele", trebuie depozitate obligatoriu in pungi sau cutii inchise ermetic, fara aer!

Fii foarte atenta! Mancarea uscata pentru catei si pisici oxideaza in maxim 5 zile de la deschiderea pachetului.
Mancarea oxidata provoaca de la probleme hepatice si ale splinei, la afectiuni extrem de grave care pot pune viata catelului tau in pericol!

De cate ori manaca un catel intr-o zi
Intre 2 si 6 luni, puii trebuie sa manance de 3 - 4 ori pe zi.
Intre 7 si 18 luni, cateii trebuie sa manance doua mese pe zi.
Orice supliment vitamino-mineral indicat de catre medicul veterinar este bine-venit.

Articol conceput pe baza sfaturilor oferite de catre:

Dr. Veterinar Sorana Stan
Dr. Veterinar Horia Popescu
C.M.I.V. Dr. STAN SORANA
Adresa cabinet:
Str. Serban Voda nr. 13, Craiova, Dolj
Telefon: 0744.615.662/0744.615.697

 

Sursa: Hrana cateilor