Sunteti in categorie: Gastronomie

Tipar (anghila) ca la Salonic

retete grecesti, retete cu peste, retete din bucataria greaca, retete grecesti cu peste, retete din salonic, bucataria greceasca
Aveti nevoie de 1 kg de peste (tipar sau anghila)  curatat, feliat. Neaparat trebuie sa fie de mare, nu de apa dulce.
Atentie mare la peste, cind se curata nu se tine in apa prea mult timp.
In general se evisceraza "pe uscat", daca are solzi se indeparteaza si de-abia dupa aceste operatiuni se clateste in mare viteza cu apa rece.
Daca e tinut in apa mai mult timp isi pierde gustul.
Asa o zic pescarii si trebuie ca ei stiu mai bine!

Va mai trebuie:
-1/2 kg ceapa
-1 paharel de vin alb demi-sec
-1 paharel de apa
-1 ceasca suc de rosii mai grosut sau vreo 400 g rosii proaspete feliate
-1 ligura patrunjel tocat
-1 lingura pesmet

Puneti ceapa taiata pestisori fini in ulei, de preferabil de masline si prajiti-o putin, pana devine aurie.Stingeti cu vinul alb, sarati si piperati si mai lasati-o sa fiarba.
Adaugati feliile de peste.
Cand credeti ca sint gata, adaugati sucul de rosii diluat cu apa sau puneti feliile de rosii proaspete.

Daca ceapa nu pare sa fie facuta, nu puneti rosiile sau sucul de rosii, altfel pretentioasa leguma va deveni sticloasa si va trosni in dinti
Presarati cu patrunjelul taiat si cu pesmet. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic-mic pentru o jumatate de ora.
Se aseaza pestele pe un platou si se toarna sosul pe deasupra.Mai presarati putin patrunjel sau ceapa verde pentru aspect si...pofta buna!
La acest fel de mincare se serveste vin alb demi-sec, racit bine.

 

Sursa: Tipar (anghila) ca la Salonic