Sunteti in categorie: Sanatate

Lentile de contact versus Ochelari

Lentile de contactIn ciuda faptului ca multi oameni se feresc inca de lentilele de contact, deoarece le considera incomode de purtat si intretinut, trebuie sa stiti ca ele aduc niste avantaje nete in comparatie cu clasicii ochelari, iar ultilizarea lor de catre tot mai multe persoane este in crestere.
Lentilele de contact sunt niste bucatele din plastic cu ajutorul carora poti vedea clar si fara ochelari. Ele se sprijina direct pe cornee (prima lentila a ochiului) si sunt mentinute pe loc datorita filmului lacrimal prezent tot timpul.
Daca doresti lentile de contact, fie ca sunt medicale, fie ca sunt doar pentru a-ti schimba culoarea ochilor, trebuie sa primesti acceptul medicului, iar in cazul celor medicale acesta va stabili dioptria si tipul de lentila. Acum poti gasi lentile de contact cu dioptrii de la +26 pana la -26.

Tipuri de lentile de contact

Alegerea tipului de lentile de contact se face in functie de corectia de care ai nevoie, ca si de perioada si ocazia in care vrei sa le porti: permanent, ocazional (in vacante, la discoteca, la practicarea unor sporturi) sau alternativ, cu ochelarii.

    * Corective. Se folosesc pentru corectia viciilor de refractie.
    * Cosmetice. Acestea sunt folosite pentru schimbarea sau evidentierea culorii ochilor si sunt: nuantatoare (pentru ochi deschisi la culoare), colorate opace (pentru schimbarea totala a culorii ochilor) si protetice (care pot masca un ochi nevazator sau un defect pupilar). Lentilele de contact cosmetice pot fi si corective (cu dioptrii).
    * Terapeutice. Lentilele se pot folosi si post-operator, cu rol de pansament, pentru reducerea durerii sau drept protectie in timpul unor tratamente, al vindecarii unor cicatrice corneene produse de loviri sau infectii.

In functie de durata de viata a lentilelor de contact, acestea pot fi:

    * Cu inlocuire frecventa. (la una-doua saptamani, una-trei luni) sau de unica folosinta (o zi), care nu necesita nici o ingrijire.
    * Conventionale. Au durata de viata de sase luni-un an.

In functie de perioada de purtare, lentilele pot fi:

    * Cu port zilnic (pana la 18 ore), care se scot in fiecare seara.
    * Cu port extins (pana la 30 de zile si nopti): lentile din silicon hidrogel

Avantaje

- primul si cel mai important avantaj este cel estetic; acesta este si mai mare in cazul utilizarii lor in scop exclusiv cosmetic. Intre o pereche de ochi miopi dublati de ochelari si o pereche de ochi in culoarea visata, care vad foarte bine, alegerea nu poate fi decat in favoarea lentilelor de contact.
- lentilele de contact sunt o alternativa foarte buna pentru purtatorii cu dioptrie mare, asigura vedera buna, camp vizual bun;
- pot fi purtati ochelarii de soare;
- pot fi combinate lentilele medicale cu cele estetice;
- nu sunt afectate de ploaie, ninsoare sau condens. Nu aluneca de pe nas, nu apasa asupra urechilor si nu lasa urme rosii pe nas.
- machiajul va fi mai usor de aplicat si va iesi mult mai bine in evidenta.

Dezavantaje si contraindicatii

Acestea tin in special de pacient si intervin cand acesta nu tine cont de regulile de igiena si manipulare impuse de medicul oftalmolog. De aceea fiecare pacient care doreste lentile de contact va fi instruit cu privire la modul de utilizare a acestora:
- purtatorul de lentile de contact trebuie sa se fereasca de mediile cu praf, nisip, fum;
- trebuie evitata iesirea cu lentilele de contact la plaja sau piscina pentru ca atunci va suferi ochiul, nu lentila;
- chiar daca porti lentile de contact nu poti renunta definitiv la ochelari pentru ca dupa perioada de 8 ore ii vei purta pe acestia;
- alergiile oculare sau senzatia de disconfort specifica perioadei de adaptare - ii determina pe multi sa renunte la purtarea lentilelor de contact;

La majoritatea lentilelor de contact exista o perioada obligatorie de acomodare (pana la sapte zile), in care intervalul de purtare a acestora creste progresiv. Lentilele de contact conventionale (cu viata lunga, de pana la un an), pot crea probleme suplimentare, din cauza modificarii parametrilor pe parcursul purtarii.
Specialistii recomanda inlocuirea frecventa a lentilelor pentru a se mentine curate, mai igienice si mai usor de utilizat. Inainte de a achizitiona o pereche de lentile, cere sfatul specialistului oftalmolog.

 

Sursa: Lentile de contact versus Ochelari