Ultimele cercetari (ale caror rezultate ai fost publicate in ianuarie 2008 in revistele de specialitate din Statele Unite) arata ca pentru femeile gravide, consumul de cafea constituie un factor de risc care poate afecta sananatea fatului.
Astfel, consumul de cafea a fost legat direct de riscul de pierdere a sarcinii.
Conform ultimelor cercetari, femeilor care isi doresc sa ramana insacrinate si celor care deja sunt gravide li se recomanda renuntarea la cafea, pentru a isi creste considerabil sansele a ramane gravide si de a-si duce sarcina la termen.
Practic, studiile au aratat ca riscul de a pierde sarcina este de trei ori mai mare la femeile care beau doua-trei cafele pe zi.
Riscul consumului de cafea pare sa fie legat de cafeina mai mult decat de alte substante chimice pe care le-ar putea contine cafeaua. Acest lucru este dovedit de observarea riscului crescut la orice femeie consumatoare de bauturi care au in continut cafeina (precum cola, ceaiul negru, ciocolata calda).
Specialistii in obstretica si ginecologie isi sustin afirmatia pe baza faptului ca fatul are in viata intrauterina un metabolism imatur, incapabil sa proceseze cofeina.
Consumul de cofeina scade insa si nivelul de irigare cu sange al placentei, fapt care poate afecta iremediabil fatul.
Un articol de Stefania Florescu