Sunteti in categorie: Gastronomie

Cum se vopsesc ouale de Paste

Cum se vopsesc ouale de Paste, cum vopsim ouale, cand se vopsesc ouale de Paste, cum dam luciu oualelor rosii
Este prima data cand trebuie sa vopsesti chiar tu ouale de Paste?
Te intrebi cum sa faci pentru ca ouale tale sa fie frumoase, stralucitoare si mai ales, sa ramana intregi ? eLady.ro iti vine in ajutor!

Cand se vopesc ouale pentru Pasti
Data la care se vopsesc ouale de Pasti depinde de zona tarii:
In Ardeal si Oltenia se ouale de Pasti se vopsesc, in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca).
In Vinerea Mare nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti.
In Dodrogea si Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).

Cum se vopsesc ouale de Paste
Mai intai trebuie sa speli ouale cu apa calduta si sapun. Acest lucru este necesar deoarece coaja oualelor este acoperita de un strat subtire si neuniform de grasimi, care, la vopsire, fac ca oul sa arate patat pentru ca vopseaua de oua nu se prinde uniform.
Dupa ce ai spalat ouale, pune-le la fiert in apa rece cu putina sare si cateva liguri de otet. Atentie, pentru ca ouale sa nu se sparga, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei si apa in care se fierb trebuie sa fie rece (de la robinet). Apoi urmeaza instructiunile inscrise pe pachestul de vopsea de oua.
Atentie, nu este bine sa fierbi ouale in vopsea, pentru ca substantele chimice trec prin coaja in interiorul oului si risti sa te imbolnavesti pe tine si pe ceilalti membri ai familiei. In cel mai bun caz, scapi doar cu o alergie.
In nici un caz nu folosi vopsea de oua luata din targuri, ambalata oricum si fara eticheta care se specifice clar cine este producatorul.

Cum se da luciu oualelor de Paste
Pentru ca ouale tale de Paste sa fie stralucitoare, dupa ce sunt vopsite, inmoaie o carpa moale din bumbac in ulei si "lustruieste" ouale.
Uleiul le va face "ochioase"... ca un ou de Paste!

 

Sursa: Cum se vopsesc ouale de Paste