Sunteti in categorie: Editorial

A fi si a parea

Aparente. Senzatia ca ceva sau cineva este intr-un anume fel datorita unor conexiuni subiective facute rapid in primele secunde de la stabilirea contactului vizual si/sau auditiv.

Silueta, postura, coafura, machiajul, trasaturile fetei, zambetul, miscarile, imbracamintea, cuvintele, vocea, parfumul... toate contribuie la crearea unei prime impresii, o reprezentare superficiala si subiectiva a necunoscutului din fata noastra bazata pe ideea ca se poate ghici continutul privind ambalajul. Cat de apropiata de realitate poate fi o astfel de evaluare? Cat de legitima e compararea si etichetarea oamenilor in functie de experientele noastre trecute? Cat de relevante sunt reperele, etalonul pe care il folosim? Fie ca ne place, fie ca nu, drept sau nedrept, adevarul e ca prima impresie conteaza. Iar imaginea pe care o au ceilalti despre noi determina pozitia noastra in societate. Cei care par a se incadra in standarde sunt vazuti ca frumosi si dezirabili. Oamenii frumosi sunt considerati buni, inteligenti, cu personalitate, sociabili si de succes. La scoala, la locul de munca si la reuniunile sociale cei frumosi se integreaza mai usor si mai repede, la interviurile de obtinere a unei burse sau a unui loc de munca cei cu un aspect placut au intaietate, in dezvoltarea unei cariere imaginea nu poate fi ignorata, iar de viata personala nici sa nu mai vorbim!

O carte de vizita cu un design reusit sau un CV cosmetizat nu numai ca aduc oportunitati dar fac ca valoarea omului din spatele acestora sa para mai mare. Sunt atunci de blamat mastile, artificiile si performantele teatrale ale celor din jur ? Nu putem renunta la aparente. Daca suntem judecati dupa ele atunci de ce sa nu le schimbam pe acestea in favoarea noastra?  In acest joc al societatii si al mass-mediei se lucreaza cu imagini si iluzii. Nu se poate schimba usor inaltimea sau fizionomia cuiva dar acest lucru nu e valabil pentru atitudine, haine sau postura. Stilul, felul de a vorbi si ideile exprimate, maniera de a interactiona cu ceilalti sau de a aborda problemele pot fi lucrate. Felul in care esti perceput depinde de tine dar si de starea de moment al celui din fata ta, de experientele, educatia si asteptarile lui. O fi mai bine sa ai o imagine mai buna decat realitatea si sa dezamagesti sau sa ai o imagine mai proasta si sa risti sa nu iti fie oferita sansa de a iti arata valoarea?

Tatuajele pot fi acoperite, adidasii pot deveni pantofi de marca, hainele lalai se pot transforma in costume, iar subiectul discutiei poate trece de la muzica underground la politica internationala. Poti sa alegi sa arati celorlati doar ceea ce ai facut bine pana acum, sa negi tot ce nu iti place la tine si trecutul tau. Dar ce ar arata aceasta imagine despre tine in afara de dorinta de a avea succes fie ce-o fi? Cat din personalitatea, din visele si felul tau unic de a privi lumea s-ar pastra? De cata sinceritate vei mai fi atunci in stare si cate incredere ai mai merita de la cei din jur?

Numele jocului e Aparente. Dar tu alegi daca sa il joci sau nu. Poti sa ii cataloghezi  pe baza imaginii lor pe cei din jurul tau sau sa incerci sa ii cunosti in profunzime. Poti sa vezi esenta sau doar suprafata lucrurilor. Poti sa iti creezi o imagine in armonie cu ceea ce esti sau sa creezi un cu totul alt personaj. Poti sa pari sau poti sa fii.

©Adriana C. Iacob


 

Sursa: A fi si a parea