
Muntenegru, stat in sudul Europei cu o populatie de 621.000 de locuitori. Capitala tarii este Podgorica. Limba oficiala este cea sarba, iar pe langa aceasta in administratia locala este folosita, unde este cazul, si albaneza. Sarbatoarea nationala de stat se celebreaza in fiecare an pe 13 iulie, ziua in care Congresul de la Berlin a confirmat, in anul 1878, independenta Principatului Muntenegru. In urma referendumului din 21 mai 2006, Muntenegru si-a declarat independenta la 3 iunie 2006. Muntii Muntenegrului au altitudini ce depasesc, in medie, 2.000 de metri. Lanturile montane ale tarii au fost printre cele mai erodate de ghetari din intreaga Peninsula Balcanica in timpul ultimei ere glaciare.
Tarifele acceptabile de aici si distanta mica fata de Romania sunt factori care fac din Muntenegru o destinatie extrem de atractiva pentru noi.
In momentul in care ii propui cuiva sa petreaca o vacanta in afara Romaniei, persoana respectiva se gandeste cu siguranta in primul rand la Turcia, Grecia sau Bulgaria. Acest lucru se datoreaza promovarii intense pe care o fac agentiile de turism acestor destinatii. Insa, exista si alte locuri in lume care te pot cuceri prin peisaje spectaculoase si preturi mult mai mici. Muntenegru este o destinatie destul de apropiata, dar foarte putini aleg sa-si petreaca vacanta pe coasta Adriaticii, deoarece nu cunosc multe lucruri despre acest loc. Agentiile de turism nu au promovat aceasta regiune din cauza conflictelor existente pana in 2006, cand Muntenegru si-a declarat independenta. Totusi, preturile mici si peisajele spectaculoase sunt argumente pentru a alege o astfel de destinatie pentru concediu. Cei care ajung in Muntenegru vor fi uimiti sa constate ca pot intalni atatea peisaje frumoase, mare, munte, canioane, fiorduri.
Muntenegru: Budva, Marea AdriaticaLa numai 611 kilometri de Timisoara se afla Budva, una dintre perlele Adriaticii, iar distantele pana la celelalte statiuni de pe litoralul muntenegrean nu sunt cu mult mai mari. Cu toate acestea insa, trebuie sa cauti mult pana sa gasesti oferte estivale pentru Ucinj, Sutomore sau Budva in cataloagele vreunui tour-operator roman. Iar lucrurile sunt cu atat mai ciudate cu cat preturile practicate atat de hotelurile, cat si de pensiunile sau vilele din Muntenegru sunt dintre cele mai atractive.
Muntenegru: Vacante la munteMuntenegru are piscuri inalte, la granitele cu Serbia si Albania, o regiune carstica si o campie de coasta ingusta, cu latimea cuprinsa intre 1 si 6 km. In nord, campia dispare total, iar Muntii Loven si Orjen patrund abrupt in Golful Kotor. Intinsa regiune carstica a Muntenegrului se afla la altitudini de aproximativ 1.000 m, insa in unele parti depaseste 2.000 m, cum ar fi in zona Muntelui Orjen (1.894 m), cel mai inalt masiv din lanturile muntoase calcaroase aflate de-a lungul coastei. Valea raului Zeta, cu o altitudine de 500 m, este cel mai jos segment.
Muntenegru se poate lauda cu cel mai mare canion din Europa, pe raul Tara, despre care se spune ca este al doilea din lume dupa Grand Canion din SUA. In cazul in care mergeti cu masina, la intrarea dinspre Serbia puteti vizita padurile seculare din Parcul National Biogradska Gora. De o frumusete aparte e si fiordul de la Boka Kotorska, unde marea intra printre munti pe o distanta de 28 de kilometri.
Iubitorii de munte pot opta pentru statiunea Zabljak, din Muntii Durmitor, unde se gasesc 27 de varfuri de peste 2.200 de metri, cinci canioane, 18 lacuri, nenumarate izvoare si paduri vechi de 500 de ani.
Indiferent daca alegeti sezonul de vara sau cel de iarna pentru a vizita Durmitorul, veti avea parte de privelisti montane unice. Parcul National Durmitor ocupa 39.000 ha si, din 1980, 20.000 ha din suprafata sa sunt inscrise in patrimoniul universal al UNESCO. Aici, la 1.456 m, se afla cel mai inalt oras din Balcani - Zabljak. Acesta este inconjurat de 23 de varfuri montane de peste 2.300 m.
Muntenegru: Cele 17 lacuri glaciarePe teritoriul Durmitorului se gasesc 17 lacuri glaciare care se numesc in popor „ochiuri ale muntilor“. Cel mai cunoscut este Crno Jezero (Lacul Negru), acoperit iarna cu gheata si fulgi de nea inghetati. Pe la mijlocul verii, in el se poate face baie. In ametitoarele zanoage dintre versantii muntilor ori aparata de cercuri verzi de plante se ascunde frumusetea magica a lacurilor Riblje, Vrazje, Modro, Barno. Panorama Muntenegrului e dominata de varful Bobotov Kuk, inalt de 2.523 m.
Geograful austriac Oskar Baumann a fost primul om care a urcat pe varful Bobotov Kuk sau, cum ii spune el, Cirova Pecina. In notele sale intitulate „Primul pas pe Cirova Pecina“, el spune: „La est de noi se intindea o vale pustie, plina de carsturi si troiene de zapada, in vreme ce din partea cealalta ne saluta peisajul verde al lacurilor. Aici l-am lasat pe Dura, care suferea de ameteala, si cu un cioban am pornit atacul varfului principal. Ghidul si-a descaltat opincile si mergea descult. Dupa un ceas si jumatate de urcat am dat ocol varfului si am ajuns pe creasta dintre So si Kablino. De la o inaltime ametitoare am privit la caldarea unde ne-am aflat ieri si de unde lucea, in afara de Skrcko, si Malo Jezero. Semanau cu niste ochi de un albastru inchis“.
Canionul raului TaraCel mai adanc din Europa, canionul raului Tara, precum si canioanele Sušicai si Komarnicai completeaza frumusetea Durmitorului. Din indepartatul trecut geologic a fost pastrata o flora bogata, cu peste 1.500 de specii, iar lumea animala este, de asemenea, diversa, indeosebi prin cele 130 de specii de pasari, dintre care ies in evidenta vulturii. Ursii si lupii sunt la fel de frecvent locuitori ai padurilor din Durmitor. In sezonul de vara, iubitorii naturii se pot bucura de inaltime pe varfurile muntilor, de plimbarile prin paduri si livezi, de culesul roadelor padurii, de pescuit si vanatoare ori de navigat pe raul Tara, iar iarna, de schiatul alpin si nordic. In sezonul rece, Zabljak devine ceea ce este Sveti Stefan vara - loc de intalnire al elitei din Serbia-Muntenegru si epicentrul vietii publice active.
Pestera de GheataUn fenomen natural fascinant il reprezinta Ledena Pecina (Pestera de Gheata), care se gaseste sub varful Obla Glava, la 2.100 m deasupra nivelului marii. Pana la ea se ajunge relativ usor, pe o carare marcata. Chiar si in toiul verii va puteti bucura in interiorul ei de „muzeul“ de gheata al stalactitelor si stalagmitelor. In zonele mai inalte ale Durmitorului, vara intreaga puteti intalni nameti de zapada, iar in zona Velika Kalica, numita Debeli Namet, se poate schia si in mijlocul verii. Numeroase manifestari, cafenele, restaurante cu specialitati nationale si intalniri cu cei indragostiti de multi ani de Durmitor, toate acestea vor da sejurului dumneavoastra o nota deosebita.