Sunteti in categorie: Sarcina

Alimentatia femeii gravide

Femeia gravida trebuie sa includa in regimul ei zilnic produse din toate categoriile de mai jos, in asa fel incat nevoile organismului ei sa fie acoperite.

Paine si cereale
Aproximativ 6-11 portii. O portie este egala cu o felie de paine sau jumatate de cana de orez fiert, paste fainoase sau alte cereale.
Paniea si cerealele contin fier si fibre.

Fructe si legume
Aproximativ 5-9 portii. O portie este egala cu un fruct mediu ca marime sau o cana de legume sau 3 sferturi de cana cu suc natural de fructe sau legume.
Aceste alimente contin si ofera unei gravide vitaminele A si C, precum si fibre.
- Alimente bazate pe lapte. Aproximativ 2-3 portii. O portie este egala cu o cana de lapte sau iaurt sau 30 de grame de branza. Acest gen de alimente ofera calciu si proteine animale.

Carne, oua, produse de origine animala
Aproximativ 2-3 portii. O portie este egala cu un ou sau 60-90 de grame de carne fara grasimi (pasare sau peste).

Alimentele de acest gen contin fier si proteine. Acest gen de alimente nu este necesar zilnic dar trebuie introdus in organism saptamanal.
Regimul tinut in perioada sarcinii si al alaptarii este foarte important si toate viitoarele mame trebuie sa faca vizite periodice unui medic specialist.
Datele mai sus prezentate sunt date generale si nu sunt valabile pentru toate tipurile somatice.

Un articol de Stefania Florescu

 

Sursa: Alimentatia femeii gravide