Sunteti in categorie: Gastronomie

Reteta de post: mancare de prune dobrogeana

retete de post, reteta mancare de prune, mancare dobrogeana de prune, cum se face mancarea de prune, retete testate, retete cu prune uscate, retete ieftine, retete usoare, retete de post, reteta mancare de prune, mancare dobrogeana de prune, cum se face mancarea de prune, retete testate, retete cu prune uscate, retete ieftine, retete usoare, retete din Dobrogea, retete dobrogene
In Dobrogea se pregatesc mancaruri cu iz oriental, dulce-acrisor, asa cum este si mancarea de prune. Va prezentam mai jos reteta de mancare de prune dobrogeana.

Ingrediente
1/2 kg prune uscate
2 cepe mici sau una singura mare
3-4 linguri pline de zahar
1 ceasca orez cu bobul lung curatat
1 praf de scortisoara (optional)
4-5 linguri de ulei
1 lingura de Delikat, Vegeta, Knorr sau "Secretul gustului" .

Mod de preparare
Prunele uscate se spala foarte bine si se pun la inmuiat cel putin 5-6 ore, in apa usor calduta.
Intr-o cratita se pune zaharul lacaramelizat, la foc mediu, pana cand devine lichid si capata o culoare aurie.
Peste zaharul  caramelizat se adauga o cana de apa rece si se lasa  cratita pe foc, pana obtinem un sirop.
Adaugam ceapa taiata foarte fin si uleiul, delikatul si lasam sa fiarba  la foc mic, pana cand ceapa este inmuiata bine. In cratita adaugam 4 cesti de apa calda, daca dorim un praf de scortisoara, prunele scurse de apa in care s-au inmuiat si orezul.
Punem cratita pe foc si lasam sa fiarba la foc mic, aproape palpiit, fara sa amestecam prea mult. Lasam mancarea de prune sa scada, ca sa nu fie prea zemoasa.

Pofta buna!

 

Sursa: Reteta de post: mancare de prune dobrogeana