Raspunsul la intrebarea daca un copil s-a nascut cu un talent sau daca devine talentat din cazua educatiei primite a impartit generatii de oameni de stiinta, si este posibil sa continue acest lucru. Ce putem spune este ca ambii factori influenteaza dezvoltarea fiecarui copil. Unii copii pot avea un avantaj din start, dar progresul lor depinde de mediul in care se afla. Daca acesta duce lipsa de stimuli, chiar si un copil supra-dotat va avea probleme in exprimarea abilitatilor sale. Bineinteles, aceasta nu inseamna ca ar trebui sa insarcinam copiii cu diferite activitati in ideea ca acestea vor produce stimuli pentru progres si dezvoltare, deoarece s-ar putea produce exact opusul. Aceasta practica este datorata asiduitatii exagerate a unui partinti care a fost observata in anii acestia, si, dupa cum este bine stiut, exagerarea poate duce la indiferenta. Un copil are nevoie de timp pentru a se juca si pentru a-si descoperi interesele fara presiuni si neliniste.
Factori care ajuta copilul sa isi dezvolte talente
· Stimuli multipli . Stimulii sunt vitali in dezvoltarea si progresul oricarui copil. Arta, muzica, ceramica, jocurile si contactul cu ceilalti copii sunt “afacerile” copiilor. Copilul care participa la schimbarea unei piese intr-o masina poate deveni candva un bun mecanic. De aceea, nu descurajati copiii si nu ii luati cu forta din jocul lor pentru ca trebuie sa plecati sau sa mergeti la cumparaturi.
· Cititul
Este datoria parintilor sa incurajeze copiii sa citeasca de la o varsta frageda, fara a astepta ceva in schimb. Parintele care citeste unui copil si apoi ii cere acestuia sa ii explice ce a inteles – cu alte cuvinte, il examineaza – face o greseala imensa. Asemenea confruntari poate duce la reactia negativa a copilului, care va vedea cititul ca pe o sarcina grea, neplacuta.
· Dieta echilibrata
O dieta corecta trebuie sa includa alimente din toate grupurile (fructe si legume, cereale, lactate, carne, peste si carne de pasare). Este important sa se mentina ora mesei si sa nu se “amageasca” pofta de mancare a copilului. De asemenea, orice aliment prezentat ca o cerere va functiona impotriva dorintei copilului..
· Securitatea emotionala
Cand mediul de acasa sau de la scoala este problematic, pericolul existent va modifica si influenta comportamentul copilului. Copilul devine “bolnav” pentru a evita scoala sau pentru a atrage atentia parintilor sai. El se dedica acestei incercari si nu va mai fi interesat de stimuli.
· Contactul fizic
O imbratisare tandra este un mesaj de siguranta si acceptare pentru un copil. Afectiunea unui parinte trebuie sa incurajeze un copil sa isi continue incercarile, independent de greselile care au fost facute.
· Sport
Sportul ajuta un copil sa-si dezvolte corpul si mintea. Expertii recomanda sportul in echipe, deoarece acestea ajuta copilul sa se integreze intr-un grup (altul decat cel familial), sa invete sa respecte reguli si sa asculte, sa participe pentru a avea succes cat si pentru a da gres. Principalul lucru este ca, prin sport, copilul poate afla care ii sunt limitele, fiind in contact direct cu ceilalti copii, descoperind jocul in echipa si competitia.