Cervicita este boala care afecteaza cervixul si consta in inflamarea acestuia. Cervixul este capatul lung si ingust al uterului care se deschide pana in vagin. Cervicita este o boala produsa de diferiti agenti patogeni, agenti care sunt direct raspunzatori de aparitia mai tuturor bolilor cu transmitere sexuala.
Cervicita: Diagnostic
Deserori cervicita nu are semne sau simptome specifice, dar cervicita se poate depista in urma unui test Papanicolau de rutina sau poate fi diagnosticata in urma obtinerii rezultatelor unei biopsii efectuate pentru o cu totul alta boala.
De asemeni, diagnosticul de cervicita se poare pune in urma unei examinari pelvine.
Cervicita: Simptome
- Scurgeri vaginale de culoare gri-galbui, uneori rau-mirositoare
- Mictiune frecventa si dureroasa (dureri la urinare)
- Durere in timpul actului sexual
- Sangerari vaginale dupa contactul sexual, uneori intre menstre sau chiar dupa instalarea perioadei de menopauza
De ce apare cervicita: Cauze
Fiind o infectie de natura pastogenica, cauzele producerii cervicitei sunt multiple: avortul, contactele sexuale neproteje, igiena intima precara, infectii vaginale, alte boli cu transmitere sexuala( gonoree, clamidioza, tricomonaza), SIDA/HIV, herpes genital, HPV (Human Papilloma Virus)
Cervicita: Tratamente
Daca ai asemenea simptome trebuie sa consulti de urgenta un medic ginecolog. Deoarece cervicita este o boala cu o evolutie foarte rapida si cu un risc mare de evolutie in cancer de col uterin, sunt necesare investigatii medicale minutioase.
Tratamentul pentru cervicita se prescrie numai de catre medicul specialist. Nu te trata “dupa ureche”, nu apela la metode babesti si nu lua medicamente doar pentru ca ai auzit ca o prietena s-a facut bine dupa ce a luat o anumita substanta medicamentoasa.