Sunteti in categorie: Cultura

Mahomedanismul

silam, mmahomed, mahomedanism, islamismIstoria recunoaste mahomedanismul ca fiind religia musulmanilor, dar mai ales a arabilor. Islamismul apare ca o ideologie bazata pe etnic si confesional. Limba araba s-a aflat la originea acestei religii. Mahomedanismul este cunoscut drept cea mai dura religie, dar si cea mai devotionala. Acesta este motivul pentru care a dat multi fanatici si fideli fata de religie.
Termanul “Islam” inseamna pace, mantuire, stapanire de sine, adorare si ascultare. Supunerea se refera la atitudinea omului in fata lui Allah, iar ascultarea este punerea in practica a poruncilor. Cel care practica religia islamica se numeste musulman, iar cartea sfanta este Coranul (Qur’an). Coranul reprezinta pentru musulmani cuvantul lui Allah, transmis lui Mahomed prin intermediul arhanghelului Gabiel. Cartea islamica poate fi citita de orice om, ea fiind considerata un ghid de viata. Interpretarea sau traducerea Coranului este considerata o blasfemie, deci cartea trebuie citita in limba araba.

Casatoria in mahomedanism
La baza societatii islamice se afla familia. Casatoria este bazata pe devotamentul religios, nu pe frumusete sau avere. Ea nu este vazuta ca un contract, ca instituie sociala sau religioasa si nici ca o relatie sexuala. Barbatul si femeia, pentru ca au trsaturi diferite nu sunt egali. Astfel, femeia este condusa de catre barbat, dar asta nu inseamna dominatie dictatoriala. O femeie musulmana are si indatoriri, dar si drepturi. Actul sexual nu este permis inainte de casatorie nici barbatului, nici femeii. Practica musulmana agreeaza monogamia, dar in unele situatii (sotie sterila, bolnava, incapabila sa isi indeplineasca sarcinile) este admisa si poligamia.
Dreptul islamic vizeaza comportamentul social, ritul religios, dar si igiena corporala. El este un cod de comportament, un model etic si nu o lege scrisa.
Cultul se desfasoara in moschee. La inceput acestea nu erau edificii de cult, ci spatiile in care se spuneau rugaciunile. In timp, moscheele au devenit centrul vietii musulmane, nu doar religioase, ci si culturale si intelectuale. Exista credinta ca toti oamenii s-au nascut musulmanii, dar unii nu au acceptat acest lucru si s-au convertit la alte religii.

Cultul musulman
Cultul are la baza cinci stalpi:
1) Marturisirea de credinta;
2) Rugaciunea de cinci ori pe zi cu fata spre orasul sfant Mecca si doar in limba araba, indiferent de nationalitatea credinciosului. Ea se constituie intr-o serie de gesturi, cuvinte, care se succed intr-o ordine bine determinata. Rugaciunea musulmana fi individuala, efectuata acasa, si colectiva, la moschee, condusa de iman. Dupa ce implineste sapte ani, musulmanul va face cinci rugaciuni pe zi, doua de lumina (la pranz si dupa-amiaza) si trei de umbra
3) Postul de Ramadan tinut 30 de zile, din zori pana in amurg.
4) Dania, milostenia, pomana, se refera la anumite bunuri ale credinciosului care sunt oferite celor aflati la nevoie.
5) Pelerinajul cel putin o data in viata la Mecca. Centrul pelerinajului este sanctuarul pietrei Ka’ba (numita casa lui Allah), al carei inconjur de face de sapte ori. Pelerinajul la Mecca reprezinta legatura intre toti credinciosii musulmani.
Ritul funerar se caracterizeaza prin credinta in viata de dupa moarte si in judecata de apoi. Acestea reprezinta mahomedanismul, ca si cresttinismul si alte religii. Faptele rele se pedepsesc, iar cele bune sunt rasplatite de Allah, iar Raiul si Iadul sunt imagini ale lumii de dupa moarte.

Un articol de Andreea Mihailescu

 

Sursa: Mahomedanismul