Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Regurgitatia la bebelusi

Regurgitatia la bebelusiRegurgitatia este considerata un fenomen normal, fiziologic si nu pune in nici un fel (in mod normal) viata bebelusului in pericol.
Trebuie facuta totusi distinctia intre regurgitatie si voma sau varsaturi.
Regurgitatia este eliminarea fara efort a unei mici cantitati din continutul gastric al sugarului, pe cand voma sau varsaturile reprezinta eliminarea brusca a unei cantitati mari de continut gastric.

De ce apare regurgitatia
Regurgitatia apare la sugari datorita imaturitatii organelor interne ale bebelusului, sfincterul muscular de la intrarea in stomac nefiind destul de maturizat si permitand trecerea inapoi a hranei ingerate de catre bebelus.
Fiti totusi atentem pentru ca daca sugarul vomita frecvent in jet (de 2 - 3 ori pe zi) trebuie sa consultati medicul specialist pediatru sau neonatolog de urgenta.

Cand regurgiteaza bebelusii
Toti bebelusi regurgiteaza in timpul meselor sau dupa aceea. Exista insa si bebelusi la care regurgitarea apare mai mult decat altii, de aceea este bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
Faceti bebelusul sa ragaie dupa fiecare masa, punandu-l la piept si batandu-l usor pe spate
Aveti grija ca bebelusul sa nu manance o cantitate prea mare de lapte sau ceai
Dupa masa bebelusul trebuie asezat intr-o parte, cu capul usor ridicat pentru a evita inecarea in cazul unei noi regurgitari
Probabilitatea de a regurgita este mai mare daca inainte de masa bebelusul a plans foarte mult
Aveti grija ca bebelusul sa nu fie infasat in scutec prea strans
Patutul bebelusului trebuie sa fie usor ridicat in partea unde sta capul. Ridicati patutul de jos (de ex. Puteti puneti ceva sub picioarele patului)
Fenomenul de regurgitatie disipare cand bebe face aproximativ 6 luni si este legata de diversificare alimentatiei bebelusului.

Un articol de Simona Calimanescu

 

Sursa: Regurgitatia la bebelusi