Sunteti in categorie: Sarcina

Ecografia in sarcina

Prima ecografie este un moment asteptat cu usoara teama si cu nerabdare de catre parinti, pentru ca dai in sfarsit ochii cu puiutul din pantecele tale si mai mult afli si sexul copilului. In momentul in care vedeti acea mica mogaldeata pe ecranul ecografului se formeaza o legatura speciala intre tine, sot si copilul tau. O emotie speciala vei simti atunci cand vei auzi inimioara copilasului batand cu aproximativ 160 de batai pe minut, iar daca va da si din manute atunci vei fi dea dreptul topita de dragul lui. Examinarea ecografica dureaza aproximativ 30 de minute, iar in cazuri speciale poate sa dureze si o ora.

Ce este o ecografia?
Ecografia a fost indrodusa in practica medicala la inceputul anilor "50.
Ecografia este o metoda de examinare (diagnosticare) imagistica utilizata pentru diagnosticul sarcinii, evaluarea fatului, placentei si a lichidului amniotic. Ecografia este astazi un examen de rutina, nedureros, neagresiv, precis si accesibil. Ecograful are la baza principiul ecoului, el emite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata si transformate in imagini pe un ecran. Ecografia nu are efecte negative nici asupra mamei, nici asupra fatului.

De ce trebuie ca o femeie imnsarcinata sa meargala ecograf?
- pentru diagnosticarea precoce a sarcinii.
- pentru detectarea miscarilor fatului, respiratia si volumul de lichid amniotic, detectarea activitatii cardiace si circulatorii. (lipsa acestor activitatii poate indica o „sarcina oprita in evolutie".
- pentru identificarea posibilelor malformatii fetale.
- pentru identificarea sarcinii extrauterine.
- apreciaza cresterea fatului prin urmarirea unor parametri (diametrul capului, lungimea femurului, a humerusului, etc.) respiratia si volumul de lichid amniotic

Ce se vede la ecograf?
Tehnica a evoluat atat de mult, incat in zilele noastre poti vedea aproape totul. Ecografele moderne 3D si 4D ofera imagini fidele ale bebelusului, il poti privi cum clipeste, cum da din manute si picioruse, cum inghite, cum doarme, cum zambeste sau cum isi suge degetelul. Poti cere medicului sa "fotografieze" (print screen) sau sa inregistreze video cele mai frumoase momente.

Un articol de Stefania Florescu

 

Sursa: Ecografia in sarcina