Sunteti in categorie: Gastronomie

Sfaturi pentru muraturi delicioase

O data cu venirea toamnei ne gandim din ce in ce mai des la borcanele care abia asteapta sa fie umplute cu muraturi. Delicioase si pline de savoare, muraturile nu lipsesc de pe mesele din tipul iernii. Totusi, pentru a avea parte de niste muraturi delicioase, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi.

Ce trebuie sa faci cand pui muratiri pentru iarna
Toate legumele care urmeaza a fi conservate trebuie foarte bine spalate
Legumele taiate bucati nu trebuie indesate puternic pentru a evita fermentarea lor
Apa in care ati fiert legumele este plina de substante hranitoare (vitamine, minerale) si este ideala pentru umplerea borcanelor

Ce sa fac pentru a evita inmuierea muraturilor?
Nu folositi la muraturi niciodata sare iodata, folositi doar sare speciala pentru muraturi. Asigurati-va ca solutia de saramura contine suficienta sare sau otet. Capacul borcanului trebuie sa fie inchis perfect etans, pentru a nu patrunde aer si ale face sa fermenteze sau sa se inmoaie.

Ce pot face pentru a nu avea muraturi seci, goale la mijloc ?
Muraturile sunt goale la mijloc daca nu au fost proaspete sau au fost prea batrane. Asigurati-va ca toate produsele destinate conservari sunt proaspat culese, tari, nelovite si nepatate.

Ce sa fac pentru ca muraturile sa nu prinda o culoare urata, vinetie?
De vina pentru culoare urata poate fi sarea iodata, otetul prea inchis la culoare sau o cantitatea prea mare de condimente.
Pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurei folositi doar ustensile din lemn. Ustensilele metalice pot schimba si ele culoarea legumelor pentru ca le oxideaza.

Cum pot evita decololarea legumelor ?
Depozitati conservele numai in spatii bine aerisite si departe de razele soarelui sau de alta sursa puternica de lumina.

Un articol de
Teo Vasiliu

 

Sursa: Sfaturi pentru muraturi delicioase