Sunteti in categorie: Gastronomie

Gasca umpluta

retete Craciun revelion reteta testata Craciun Revelion ce gatim de Craciun si Revelion, retete de gasca umpluta, cum se face gasca umpluta
Iti prezentam una dintre retetele de Sarbatorile de iarna tocmai potrivita pentru masa de Craciun.

Gasca umpluta à la Padurea Neagra
Ingrediente necesare
- 1 gasca cu tot cu organe
- 1 morcov
- 1 patrunjel radacina
- 1 buc. de telina
- 1 ceapa
- 1 kg castane
250 g umplutura pentru carnati (daca se poate foarte fina)
- 2 felii de toast inmuiate in lapte
- 1 ceapa
- 1 ceapa esalota
- facultativ: usturoi
- 2 cl tuica de cirese
- 1 lingura patrunjel verde tocat
- piper negru
- bere
- 1 lingurita zahar
- maghiran

Cum se prepara gasca umpluta
Gasca se spala si se usuca si pe dinauntru si pe dinafara.
Din legumele pentru supa, gatul gastii, partea de jos a aripioarelor, stomac si un praf de sare se face o supa mica.
Castanele se taie in cruce si se coc pentru 20 de minute la 200°C. Atentie, nu trebuie sa fie foarte moi. Se curata de coaja si se sareaza. Cuptorul se lasa aprins.
Inima, ficatul (taiate in bucatele mici) se amesteca cu toastul stors de lapte, cu umplutura de carnati. Se face din ele o pasta (cu ajutorul blenderului).
Se adauga ceapa taiata marunt, ceapa esalota, usturoiul, 1/2 din cantitatea de tuica si cateva castane taiate marunt.
Se condimenteaza si se adauga si patrunjelul verde.
Se umple gasca cu compozitia aceasta si se coase cu ata de bumbac mai groasa.
Se pune cu pieptul in jos intr-o forma termorezistenta.
Se adauga 1/3 l apa in tava.
Se da gasca la cuptor pe sina cea mai de jos.
Se coace la 200°C o ora, apoi se intoarce cu pieptul in sus.
Copanele se inteapa cu furculita, ca sa iasa grasimea. Grasimea (cam 3 linguri) se scoate. Dupa inca o ora si jumatate se unge gasca cu bere (cu ajutorul unui penson).
Apoi se scoate si se pune la cald.
Cele 3 linguri de grasime se infierbanta, se pun castanele in ea si se presara zaharul pe deasupra.
Se prajesc amestecand incontinuu pana castanele sunt glazurate.
Sosului din tava cu gasca i se scoate grasimea, se aduga restul de tuica, o ceasca din supa si maghiranul. Se reduce cam la 1/2.
Se scoate umplutura din gasca si se taie felii.
Gasca se transeaza.

 

Sursa: Gasca umpluta