Sunteti in categorie: Gastronomie

Gaina umpluta

reteta de gaina umpluta cu orez
Te-ai intrebat vreodata cum se prepara gaina umpluta?
Nu e o reteta dificila, insa necesita putin timp si ceva indemanare in manuitul acului...

De ce ai nevoie pentru a prepara gaina umpluta
- 1 gaina mare (minim 2 kg) intreaga
- 1 cana orez cu bobul lung
- 100 grame branza gouda (poate fi folosit si cascavalulul sau alta branza maturata si tare)
- cateva castane coapte sau fierte (optional)
- cateva ciuperci
- putina boia dulce
- 2 cepe medii
- 2 morcovi
- cateva linguri de ulei sau cateva cubulete de unt proaspat
- sare
- piper proaspat rasnit

Reteta de gaina umpluta
Se ia gaina curatata, se trece printr-un jet de apa rece pentru a i se curata si interiorul. Se coase pielea in jurul gatului si alte eventuale obturatii ale pielii, in asa fel incat numai fundul gainii sa ramana deschis. Se baga mana in cavitatea abdominala a gainii si i se rupe sira spinarii in cat mai multe locuri cu putinta. Atentie sa nu i se rupa pielea.
Se unge gaina pe dinauntru cu putina sare grunjoasa.
Intr-o tigaie incinge putin unt (sau ulei, preferabil de masline).
Se da in unda una dintre cepe, dupa ce in prealabil a fost taiata cat mai mic. Cand ceapa devine sticloasa, se pune orezul si se mesteca. Se adauga apa clocotita peste orez, intr-atat cat sa il acopere si se sareaza. Se lasa tigaia la foc mic. Se adauga apa clocotita si se lasa sa fiarba. Cand orezul este pe jumatate fiert si nu a mai ramas apa, se opreste ochiul aragazului.
Se rasneste piper negru peste orez, dupa gust. Se umple gaina cu orezul, bucati de branza gouda sau cascaval si, daca aveti, si cu castanele si ciupercile intregi. Atentie, gaina nu trebuie umpluta pana la refuz, deoarece in timpul coacerii si al coptului,orezul isi mai mareste volumul.
Se coase fundul gainii si alte eventuale gauri ale pielii pentru ca orerzul sa ramana in cavitatea abdominala a gainii in timpul prepararii.
Se pune gaina intr-o oala, se adauga o ceapa curatata (intreaga) si morcovii tot intregi.
Se fierbe pana este aproape gata (aproximativ 1 ora si 45 de minute pentru o gaina tanara cu o greutate de 2 kg).
Se scoate gaina, se pune intr-o tava, se unge cu putin ulei sau unt, se presara cu putina boia dulce de ardei. In tava se adauga supa ramasa de la fierberea gainii in asa fel incat gaina sa stea in lichid cam 4 cm.
Se da gaina la cuptor la foc mediu spre vioi pana se rumeneste frumos. Nu aruncati supa ramasa, in ea puteti prepara un pilaf delicos daca adaugati orez inprealabil calit putin. Pilaful astfel obtinut se da la cuptor si se serveste  ca garnitura la gaina umpluta.
Pofta buna!

 

Sursa: Gaina umpluta