Reteta antebelica
Reteta de bors romanesc: ingrediente
500 g piept de vita
1 os mare, cu maduva
1-2 litri supa de carne
2 cepe
1 morcov
1 felie de varza
1 radacina patrunjel
1 sfecla rosie
1 pastarnac
1 telina
4-5 cartofi
1 litru bors
sare,
piper boabe
1 cana smantana
frunze verzi de leustean,
patrunjel,
telina
3 patlagele rosii (bulionul, 2 linguri)
Reteta de bors romanesc: Cum se face borsul romanesc
Carnea si osul spart se pun la fiert in apa rece.
Se spumeaza la timp, se lasa apoi sa fiarba pe coltul masinii de gatit 2 ore.
Zarzavatul se taie astfel: morcovul feliute, ceapa bob de orez, varza taitei.
Patrunjelul, sfecla, pastarnacul, telina, rosiile se oparesc si se taie asa, mai marunt. Cartofii se taie cubulete.
Borsul se fierbe separat, cu o ceapa.
Dupa 3 ore de fiert se scoate osul, se scutura, se curata-n ciorba si se da la caini ori la ordonante ( ... ).
Se pune tot zarzavatul, fara cartofi.
Dupa 20 de minute se pun si aceia, sa fiarba inca, destul.
Se toaca foile, se bat cu smantana. La sfarsit se pune si borsul, se potriveste de sare si piper.
Se varsa in castron frumos, peste smantana si verdeata.