
Bucataria greceasca este plina de surprize, savuroasa si tentanta. Grecii stiu sa aprecieze o mancare buna, iar "eksohiko" este una dintre retetele cu mare priza, indiferent ca se pregateste pentru Paste sau in alta perioada a anului.
Retete grecesti de Paste: Eksohiko
Pentru pregatirea acestei retete tipic grecesti aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
1kg carne miel
1 ceasca de ulei (de masline)
4 cepe medii
3 morcovi medii
2 cartofi potriviti
200 grame mazare verde tanara (poate fi si congelata)
1 lamaie
1 ligura cu virf ce unt proaspat
1 legaturica de patrunjel verde
1 pachet de foietaj din comert sau foi de placinta (800grame)
2 oua
Sare si piper
Retete grecesti de Paste: Eksohiko
Se taie carnea de miel in bucatele mici. Punem uleiul la incins intr-o cratita. Dam in unda carnea,atat cat sa se albeasca. Adaugam ceapa taiata foarte marunt. Saram si piperam dupa gust. Miscoram flacara aragazuluisi lasam sa fiarba acoperit. Dupa aproximativ 20 de minute, stropim carnea cu sucul de lamaie proaspat stors. Se lasa sa fiarba in continuare la foc foarte mic, avand cratita acoperita.
Intr-o alta cratita se fierb legumele (morcovul si cartofii se taie in cubulete cu latura de aproximativ 1,5 cm) cu apa cat se le acopere pentru aproximativ 15 minute. Se scurg legumele de apa si se soteaza cu untul proaspat.
Amestecam legumele cu carnea si cu patrunjelul tocat.
Se unge o tava cu ulei, se aseaza alatul de foietaj, se intinde compozitia si se acopera cu o alta foaie. Se bat ouale bine si se pun peste a doua foaie pentru aspect.
Se coace la foc mediu spre mic pentru o ora si jumatate in cuptorul preincalzit bine.
Cand este gata, se lasa sa se raceasca putin, se taie bucati si se orneaza cu frunzulite de patrunjel verde, proaspat.
Pofta buna!