Ingredinete pentru reteta de covrigi nemtesti500g faina (plain
strong flour cel mai bine)
300ml lapte
1 lingurita sare
1 cubulet drojdie (atat cat scrie ca e pentru 500g faina)
1 lingurita zahar
40g unt sau untura
1l apa
3 linguri bicarbonat de sodiu
faina pentru presarat
unt pentru uns tava
Cum se fac covrigii nemtestiSe amesteca drojdia cu cateva picaturi din lapte si cu zaharul, se lasa cam un sfert de ora la crescut.
Se amesteca apoi cu sarea, faina, restul de lapte, untul si se framanta bine pana aluatul devine elastic si se desprinde de peretii bolului.
Se lasa la crescut 1/2 ora, pana i se dubleaza volumul.
Se presara cu faina un loc, se pune aluatul acolo si se mai framanta o data cu mainile, brutal (se mai si tranteste).
Se face un sul care se imparte in 16-18 bucatele.
Din fiecare bucata se ruleaza un "carnat" subtire, in mijloc se lasa ceva mai gros. Se formeaza covrigii si se lasa la crescut 15 minute, apoi se baga la frigider 1 ora.
Se fierbe litrul de apa intr-o oala mare, cand da in clocot se pune bicarbonatul, lingura cu lingura, in ea (atentie, daca puneti prea mult, se formeaza spuma multa si poate da afara din oala!).
Se baga fiecare covrig in solutia bazica cam 30 secunde, se scot cu o paleta, se scurg si se presara cu sare grunjoasa (clasic) sau cu seminte, dupa gust.
Se pun apoi pe o tava unsa bine cu unt (fara hartie de copt, solutia bazica o distruge).
Se da la cuptorul rece, se da temperatura la 220°C.
Dupa 18-20 minute, cand sunt maronii, sunt gata.
O reteta de Karina Luana