Ingrediente pentru reteta de lipie turceasca
750g faina alba (daca gasiti faina pentru paine, cu atat mai bine, plain strong flour)
15g sare
15g ulei de masline
10g zahar
7g (un plic) drojdie uscata (numai pentru 500g faina!)
540ml apa calduta
Ingrediente pentru uns lipia turceasca1 ou amestecat cu apa in proportie de 1:1
seminte de susan si de susan negru
Cum se face reteta de lipie turceasca
Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine. Cu robotul cam 8-10 minute. Aluatul este moale si lipicios. Se lasa la crescut 1 1/2 ora. Se rastoarna apoi pe o suprafata presarata cu faina si se imparte in 3, dar cu atentie, fara sa miscati mult aluatul, ca sa nu iasa aerul din el. Se mai lasa la crescut inca o data, acoperite, 20 minute.
Se formeaza apoi ori rotunde, ori lunguiete, ori ovale si se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Se ung cu oul cu apa si apoi se impung cu degetul aratator astfel incat sa ramana gaurele in aluat.
Se presara cu semintele de susan si se mai lasa 20 minute la crescut.
Se dau la cuptorul preincalzit (250°C) 7-9 minute.
Nu mai mult pentru ca-si pierd atunci elasticitatea caracteristica.
Taina la uns: apa da luciu, oul culoare.
O reteta de Karina Luana