Sunteti in categorie: Sanatate

Agorafobia

agorafobia Ce trebuie sa faci cand suferi de agorafobie cum se trateaza agorafobia
Daca atunci cand va aflati in spatii largi sau aglomerate sunteti cuprinsi de o teama inexplicabila si traiti cu impresia ca nimeni nu va poate ajuta daca ati pierde controlul inseamna ca suferiti de agorafobie.

Ce este frica
Frica normala este o reactie emotionala care are caracter adaptativ, pentru ca in cazul unui pericol ne mobilizam sa luam anumite masuri pentru a ne proteja. Totusi, frica este normala pana la un anumit punct. Daca frica apare atunci cand subiectul se simte rau sau se comporta ca si in cazul unui pericol major, desi situatia in care se afla prezinta un pericol minimal sau inexistent, in mod sigur avem de-a face cu o fobie. Persoana in cauza isi da seama de faptul ca frica sa este nejustificata sau chiar ridicola, lupta impotriva ei, dar nu o poate reprima.

Agorafobia: Cum se manifesta

Atacurile anxioase ale unei persoane care sufera de agorafobie se caracterizeaza prin senzatia de slabiciune, ameteli, palpitatii, senzatia de sufocare, dureri musculare, sentimentul de izolare au irealitate, intunecarea vederii, precum si dorinta de a ajunge cat mai repede acasa, unde persoana respectiva se simte in siguranta. Desi cei care sufera de agorafobie isi pierd uneori controlul, foarte rar se intampla sa lesine sau sa se sufoce. Este foarte important de mentionat ca, in afara situatiei respective, aceste persoane se comporta absolut normal.

Agorafobia: Cauze posibile
Cauzele posibile care ar putea activa in mod profund aceste manifestari difera de la o persoana la alta. Situatia clasica este aceea cand un eveniment neplacut survine intr-o situatie specifica. Astfel, se creeaza un raspuns conditionat care va produce, chiar si atunci cand stimulul lipseste, o reactie fobica. Alte cauze posibile ar fi imitarea reactiei unei persoane mature, in cazul copiilor, sau avertizarea de catre o alta persoana asupra pericolului reprezentat de anumite situatii.

Ce trebuie sa faci cand suferi de agorafobie
Din fericire, persoanele care sufera de agorafobie se pot vindeca intr-un timp scurt, tratamentele aplicate dovedindu-se in cele mai multe cazuri eficiente. O modalitate de tratare presupune administrarea unor medicamente, precum antidepresivele, care au ca efect reducerea anxietatii.

Tratamente pentru agorafobie
O alta cale de vindecare a agorafobiei consta in urmarea unui program de terapie comportamentala care presupune mai ales tehnicide desensibilizare. Persoanele trebuie sa devina constiente ca aceasta frica este una invatata. Ele trebuie sa se familiarizeze cu ea, trebuie sa invete modul cum functioneaza, ce reactii fiziologice produce, cum le influenteaza viata si ce anume fac ele pentru a o mentine. Sfatul specialistilor pentru persoanele care sufera de aceasta tulburare este aceala de a nu incerca sa se trateze singure. Doctorul psihiatru este cel mai in masura sa stabileasca de ce fel de tratament au nevoie pentru a se vindeca si in ce doza.

Un articol de Mariana Dobrica

 

Sursa: Agorafobia