Sunteti in categorie: Sanatate

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistiteSindromul picioarelor nelinisite (SPN) este o afectiune destul de frecventa, dar de obicei trecuta cu vederea. Cu toate ca afectunea a fost recunoscuta inca de a inceputul secolului al XVII-lea, ea a fost descrisa pentru prima data abia in 1945, de catre neurologul suedez Karl-Axel Ekbom. Persoanele care sufera de acest sindrom prezinta o senzate neplacuta la nivelul membrelor inferioare si o tendinta nestapanita de a le misca. Studiile efectuate arata ca in Marea Britanie exista peste 1,5 milioane de persoane cu acest sindrom, insa cifrele reale sunt mult mai mari. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii si, in general, la varste mai inaintate. In cazul unor persoane, simptomatologia se agraveaza mai ales seara, putand determina tulburari ale somnului.

Sindromul picioarelor nelinistite: Cum se manifesta

Principalul simptom ale SPN este nevoia imperioasa de a misca picioarele, determinata de senzatii inconfundabile, care sunt descrise frecvent ca furnicaturi sau intepaturi la nivelul membrelor inferioare.
De obicei, aceste manifestari apar in repaus, in pozita culcat, sezut sau in timpul somnului, fiind ameliorate temporar prin miscare.
Multe dintre persoanele cu SPN prezinta si disfuncta de miscare periodica a picioarelor (DMPP), o miscare involuntara, spasmodica, ce apare in timpul noptii.
Cauzele bolii nu sunt cunoscute. Cei mai mult specialisi avanseaza ideea ca aparita SPN ar fi legata de un echilibru perturbat al unei substante chimice la nivel cerebral, substanta numita dopanima. Aceasta se secreta in mod natural si are rol in coordonarea miscarilor. Nivelul dopaminei scade seara, aceasta explicand de ce simptomele SPN se agraveaza in acest interval de timp. O alta cauza ar fi, dupa aprecierile specialisilor, deficitul de fier, element care are un rol important in producta de dopamina.

Sindromul picioarelor nelinistite: Tratamente

Multe dintre formele de Sindromul picioarelor nelinistite, SPN, sunt usoare si nu necesita tratament. Acestea pot fi ameliorate prin cateva schimbari de viata simple.
Tratamentele pentru SPN presupun evitarea consumului de alcool, cafea si tutun, medicii recomandand renuntarea definitiva la tigari. Efectuarea unor exerciti fizice regulate, dar nu in preajma orelor de somn, poate fi benefica.
De asemenea, nu sunt recomandate perioadele de odihna in timpul zilei sau consumul stimulentelor, spre exemplu al cofeinei, inainte de culcare.
Alte metode presupun masajul membrelor inferioare, aplicarea de comprese cu apa calda sau rece la nivelul acestora, efectuarea unor bai calde seara sau cititul sau privitul la televizor in scopul distragerii atentei. In cazul formelor mai severe de SPN, este recomandat un tratament asociat – medicamentos si de modificare a stilului de viata. in tratamentul medicamentos, se utilizeaza, in general, agonisii dopaminergici, acesia actonand prin creserea nivelului dopaminei. Daca afectunea este produsa de deficitul de fier, tratamentul cu fier poate reduce simptomatologia.

Un articol de Mariana Dobrica

 

Sursa: Sindromul picioarelor nelinistite