Sunteti in categorie: Sanatate

Inghetata

inghetataInghetata pare sa nu mai fie un simplu capriciu pentru copii, ci a devenit pentru multe dintre noi un aliment in adevaratul sens al cuvantului, plin de elemente esentiale. In unele cazuri, inghtetata poate inlocui oricand o masa, mai ales atunci cand afara este foarte cald. Este delicioasa si racoritoare, usor de digerat si poate fi consumata in orice moment al zilei, mai ales daca este combinata cu alimentele potrivite. Atat inghetata facuta in casa cat si cea existenta in comert este de o calitate destul de buna si, nu in ultimul rand, are mai putine calorii decat alte produse de cofetarie. Va propunem un mic ghid pentru a savura mai bine acest desert, in toate momentele zilei. Mai intai de toate, inghetata facuta in casa este un aliment foarte sanatos. La fel si cea din comert pentru ca noile directive ale Uniunii Europene fixeaza o serie de standarde riguroase cu privire la calitatea laptelui, componenta de baza, si in legatura cu cantitatile minime din celelalte ingrediente, de exemplu cu privire la grasimea laptelui pentru inghetata sau cu privire la fructe, cand este vorba de sorbetto. Traditionala „cupa“ de inghetata contine proteine, zahar, grasimi, fosfor si calciu. Sorbetto, mai ales cel preparat fara lapte, contine doar zahar, fructe, saruri minerale si fibre.

Inghetata si dietele
Zaharul continut in inghetata, fie ca este de frisca sau de fructe, este de cele mai multe ori zaharoza, care nu ridica nivelul glicemiei din sange, spre marea bucurie a diabeticilor. Stiut fiind faptul ca, de obicei, ce e mult strica, trebuie sa nu uitam ca si inghetata este un desert si trebuie sa fim atenti cat consumam.100 de grame de inghetata contin circa 240 de calori, in timp ce sorbetto-urile au 150. In plus, la gelaterii, portiile tind sa fie din ce in ce mai mari. Cea mai mica portie, cu doua cupe de inghetata, cantareste in jur de 200 de grame. Cei care se afla la dieta „pacatuiesc“ mai putin, daca se limiteaza la un sorbetto. Adevarate „bombe“ calorice sunt inghetatele cu alune sau cocos. De mentionat ca, in combinatie cu alte alimente, inghetata devine o adevarata masa. O cupa de sorbetto de fructe sau pe baza de iaurt cu cateva bucati de prajituri de orez reprezinta un mic dejun foarte sanatos. In plus, o portie de inghetata dupa o salata sau combinat cu un aliment bogat in carbohidrati, de exemplu un biscuit si cu un fruct, poate lua locul mesei de pranz. O cupa de inghetata poate fi adaugata in cafea in locul zaharului, rezultatul fiind o bautura delicioasa, tocmai buna pentru sezonul cald. De aceea, poate, s-a inventat si dieta cu inghetata.

 

Sursa: Inghetata