Psihologii accentueaza faptul ca, in dezvoltarea armonioasa a copilului, influentele educative venite pe filiera materna si pe cea paterna sunt la fel de importante, chiar daca exista o complementaritate a acestora. Tatal este cel care, cel putin in teorie, ar trebui sa dea o consistenta morala educatiei si care, in momente-cheie, poate introduce conceptele de „nu“, „interzis“, „sub nici o forma“. Tatal ar trebui sa fie cel care, cu blandete, dar si fermitate, pune limitele unei explorari a realitatii, debordante si haotice, pe care o efectueaza cei mici. Dar in realitate situatia este alta, putini tati isi gasesc timpul necesar sa se ocupe de educatia si formarea celui mic. Majoritatea au o scuza: serviciul sau alte treburi nu le permit sa isi petreaca timpul cu copilul, preferand sa isi suplineasca absenta prin daruri scumpe, lasand ingrijirea copilului in seama sotiei sau a bunicilor. Insa faptul ca nu au timp suficient nu este o scuza pentru ca tatii sa nu se ocupe de educatia copiilor, rolul lor fiind esential in dezvoltarea armonioasa a acestora.
De altfel, in ultimii ani, rolul tatalui in cresterea copiilor a evoluat, in tara crescand, spun statisticile, numarul barbatilor care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.
Tipologii de tati
Psihologii pot oferi si cateva tipologii de tati. Exista "tatal mamos", care suplineste, uneori, lipsa de afectivitate a unei mame foarte active, precum si lipsa bunicilor. Acest tip de barbat sta mult in preajma copilului, ii pregateste mancare, ii schimba scutecele, aruncand din cand in cand o ocheada pe reviste sau la televizor.
Avem apoi tatal clasic, traditional. El este cel care trebuie menajat, care prefera sa citeasca nestingherit ziarul sau sa vada in liniste meciul de fotbal, mama fiind un mediator atent, astfel incat copiii sa nu-l „deranjeze“. Aproximativ 85% dintre cazurile de absenta a tatalui din viata copilului sunt motivate de felul in care el insusi a fost crescut de tatal lui.
Exista apoi "tatal de ocazie“, care, daca nu ar exista sfarsitul de saptamana, sarbatorile si concediile, probabil nu ar ajunge sa fie cunoscut de copiii sai. Barbatii din aceasta categorie sunt cuprinsi de remuscari, iau initiative spontane, ofera saptamanal cadouri micutilor.
Exista apoi categoria tatalui carismatic, care, chiar daca nu are timp intotdeauna sa se dedice cresterii micutilor, depune eforturi pentru a-si atrage de partea lui copiii - uneori fiind cu sotia in competitii de tipul „cine da mai multe dovezi de iubire“. Acesti barbati, apartinand clasei mijlocii, pot fi un model de succes pentru copii.