
Stilul minimalist a devenit foarte agreat si destul de des intalnit in locuintele noastre, chiar daca uneori doar prin intermediul catorva elemente, si nu printr-un ansamblu conceput ca atare. Haideti sa aflam impreuna este, de fapt, minimalismul si cum putem crea un astfel de decor. Conceptul de minimalism are la baza expresia „Less is more“, adoptata ca moto de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care a pornit de la premiza ca „Mai putin inseamna mai mult“, referindu-se la faptul ca, reducand orice opera la esential sau renuntand la orice decoratiune de prisos, putem ajunge la ceea ce este pur, semnificativ si estetic. Ulterior, designerul industrial Dieter Rams a adaptat acest moto si a spus „Less, but better“, adica „Putin, dar mai bun“.
In designul de interior, stilul minimalist este auster, rece si profund masculin atat prin linii, cat si prin coloristica. De asemenea, se caracterizeaza prin simplitatea mobilierului. Este suficient sa ne orientam spre strictul necesar. Nimic in plus. Dimpotriva, daca un obiect sau o incapere poate avea doua functionalitati, cu atat mai bine. Decorurile, accesoriile elaborate si ornamentele sunt excluse, lasand loc simplitatii. Formele sunt rectangulare, masive, atragand atentia privitorului asupra contrastelor intre plin si gol. In stilul minimalist sunt folosite materiale precum beton, sticla si inox in combinatie cu lemn, piatra si piele. Nu lipsesc nici alaturarile neasteptate intre finisajele foarte fine si cele brute, aparent lasate neterminate.
Mobila in stil minimalistMobilierul este putin si, in general, foarte jos ca inaltime, orientat pe orizontala, avand in vedere ca minimalismul este inspirat din cultura japoneza.
Se merge pe combinatii de culori de pamant (brun, bej, crem) sau de griuri, fiind preferate nuantele reci si contrastele inchis-deschis.
Minimalismul este foarte apreciat de arhitecti pentru ca accentueaza simplitatea si frumusetea volumetriilor constructiilor. Designerii si decoratorii au insa tendinta de a-l adapta. De exemplu, in tara noastra, unde spiritul balcanic isi spune cuvantul, nu gasim minimalism in stare pura, acesta fiind „incalzit“ atat prin culori, cat si prin forme sau materiale. Culorile mai prietenoase, textilele, decoratiunile, florile sau pernutele transforma atmosfera rigida, specifica minimalismului, intr-una agreabila.
Stilul minimalist: Cui se potrivesteIn general, stilul minimalist se potriveste mai degraba persoanelor tinere si active, care lucreaza mult (orientate catre o profesie intelectuala) si care isi doresc sa se intoarca acasa intr-un spatiu simplu, elegant si usor de intretinut, fara accesorii inutile. Spatiul da senzatia de masculin, rece, stilat, elegant, amintind de ultimele filme cu James Bond (vezi hotelurile din „Quantum of Solace“) sau potrivit unui magnat inventator si supererou in timpul liber, cum ar fi resedinta lui Tony Stark (interpretat de Robert Downey Jr.) din „Iron Man“.
Daca minimalismul a pornit de la conceptul „Less is more“, in forma actuala a fost adaptat pentru publicul larg, devenind „More or less“, dar mai placut, acceptat si adoptat in multe locuinte, restaurante, magazine sau birouri.