Sunteti in categorie: Gastronomie

Tort de Craciun cu ciocolata

Tort de Craciun cu ciocolata retete de craciun retete dulciuri pentru CraciunFac aceasta reteta pe care copiii mei o numesc "Tort de Sarbatoare" pentru Craciun, in fiecare an. Toata lumea spune ca este un tort fin, foarte potrivit pentru atmosfera Craciunului, mai ales ca nu scap ocazia de a-l orna potrivit ocaziei si imi place sa "ma joc" cu diferite figurine pe care le gasesc in comert, de la Mos Craciun pana la stelute argintii, frunze din migdale, orice mi se pare potrivit pentru aceasta Sarbatoare. Va multumesc ca imi dati ocazia sa va impartasesc reteta mea de tort de Craciun cu ciocolata si sper sa o faceti, sa va placa si sa il mancati cu placere in seara Nasterii Domnului! Il puteti prepara pentru orice alta ocazie, merge de minune si pentru Revelion sau Anul Nou, pentru zile de nastere sau onomastice, petreceri, doar ca va trebui sa ii schimbati ornarea cu ce credeti ca este mai potrivit.

Tort de Craciun cu ciocolata: Ingrediente necesare
Pentru blat: 10 oua, 200 grame zahar tos, 2 pliculete de zahar vanilinat, 5 linguri de pesmet alb fin, 5 linguri de faina, 5 linguri de cacao, 5 linguri de miere, 1 pliculet si jumatate de praf de copt, un praf de sare, 50 ml lapte, 270 ml ulei.
Pentru crema: 700 ml frisca lichida, 1 pliculet de gelatina, 3 linguri de lapte, 2 linguri de miere, 1 pastaie de vanilie.
Pentru glazura din interior: 240 g ciocolata cu lapte, 140 g de margarina, 2 linguri de apa, 4 linguri de ulei.
Pentru glazura de deasupra Tortului de Sarbatoare: 220 g de ciocolata, 100 g de unt, 3 linguri de ulei, 1 lingura de apa, 1 lingura zahar pudra, ciocolata pentru razuit deasupra prajiturii (optional).

Tort de Craciun cu ciocolata: Cum se face
Separi galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le amesteci bine cu zaharul tos, zaharul vanilinat, faina si praful de copt. Adaugi cacao si bati usor de jos in sus pana se incorporeaza complet.
Pui apoi pesmetul, laptele, uleiul si mierea. Albusurile le bati separat, foarte bine, exact ca pentru o bezea si in ele adaugi incet compozitia de galbenusuri. Tapetezi o forma de tort cu hartie de copt si bagi blatul la cuptor pentru 25-30 de minute. Dupa aceea, il incrci cu o scobitoare sa vezi daca este copt si il lasi sa se raceasca preferabil pe un gratar, insa fara sa-l scoti din hartia de copt.

Cele doua glazuri se fac in acelasi mod, in doua ture diferite: rupi ciocolata in bucatele mici si le pui intr-o craticoiara cu apa pe foc, la baie de aburi, ca sa se topeasca bine. Adaugi apoi treptat si restul de ingrediente, pana se topesc toate, amesteci bine si incet pana obtii o compozitie omogena. Apoi lasi glazura la racit.
Pentru prepararea cremei, incepi prin a dizolva un plic de gelatina intr-un pahar cu 200 ml apa. Bati frisca cu telul si cand este gata, incorporezi in ea incet, de jos in sus ca sa nu spargi bulele de aer, mierea, laptele, esenta de vanilie, gelatina dizolvata.
Crema obtinuta astfel o dai sa stea la frigider pana cand treci la asamblarea tortului.

Tort de Craciun cu ciocolata: Cum il asamblam
Tai blatul in doua, imparti crema de frisca in doua si intinzi o parte din crema de frisca pe toata suprafata blatului, avand grija sa o netezesti foarte bine. Dai tortul la frigider, sa se raceasca crema. Apoi , cam dupa 15 minute, scoti tortul si deasupra cremei intinzi glazura de interior, dupa care dai tortul la congelator pentru 5-10 minute, doar cat sa se intareasca glazura bine.
Pui apoi inca o parte din crema de frisca si peurmatorul blat, cu hartia de copt in sus si apesi usor cu mana pe suprafata hartiei de copt, atat cat sa adere blatul cu stratul de crema de frisca, dupa care indepartezi foarte usor hartia de copt.
Torni glazura peste tot tortul, netezesti bine cu un cutit cu lama lata si dai din nou tortul la congelator pentru 5-10 minute, cat sa se intareasca bine si glazura aceasta.
Ornezi cu diferite motive de sezon potrivite pentru Craciun sau Anul Nou (le gasesti gata peparate si aranjate in supermarketuri) sau, mai simplu, razi ciocolata pe de-asupra.

O reteta de la Ana-Maria Chiper

 

Sursa: Tort de Craciun cu ciocolata