
Cand matusa mea, o gurmanda notorie, ne-a gatit pentru un Revelion in familie aceasta reteta si ne-a servit-o ca aperitiv, am ramas toti cu gurile cascate. Nu doar de uimire, ci si de pofta, salivam toti doar uitandu-ne la ea, pentru ca terina arata fenomenal! Apoi am constatat ca si are un gust nemaipomenit. E o reteta fina de mancare, potrivita pentru ocazii speciale, pentru reuniuni, petreceri ceva mai sofisticate, Revelion si sarbatori. Nu o sa ramaneti dezamagite daca veti incerca sa o pregatiti!
Ingrediente pentru 6-8 portii de terina fina pentru Revelion* 350 g piept de pui tocat in cubulete pe planseta
* 350g carne de pe un picior de porc afumat, tocata mare
* 250g bacon invarstat cu grasime
* 100 g fistic curatat
* 80 g caise uscate, taiate julien (feliute foarte subtiri)
* 2 oua
* coaja de la la o lamaie
* sare si piper macinat pe loc
Cum se face terina fina pentru RevelionMai intai si mai intai trebuie sa incalzesti bine cuptorul
Ia o forma de terina sau o tava antiaderenta, unge-o cu putin unt si aranjeaza feliile de bacon ca si cum ai tapeta-o. Asigura-te ca lasi cel putin 2 centimetri de bacon sa atarne pe margini. O sa vezi de ce.
Bate oule intr-un bol incapator si apoi amesteca-le cu carnurile tocate marisor, caisele taiate si zeama de lamaie si asezeoneaza cu sare si piper pe care l-ai macinat chiar atunci. Insa cu blandete, ca sa nu rupi ingredientele si sa strici fasonul.
Pune amestecul in tava si acopera-i marginile cu baconul pe care l-ai lasat pe margini. Acopera cu folie forma, pune-o intr-o alta forma de copt mai mare in care ai pus apa calda. Da la cuptor pentru o ora si jumatate.
Lasa terina sa se raceasca singura pana ajunge cam la temperatura camerei punandu-i cevca greu deasurpa ca sa se niveleze frumos. Cand a ajuns la temperatura camerei, bag-o la frigider pana se intareste (preferabil las-o peste noapte sau cel putin vreo 5,6 ore).
Scoate-o rece bine din forma si tai-o in felii la servire, insa cu mare atentie si un cutit foarte bine ascutit, ca sa nu se rupa!
Serveste terina ca aperitiv, cu paine proaspata si crocanta (bagheta este cea mai potrivita!), unt moale, salta verde si vin rosu demi-sec. E o nebunie!
O reteta de la Simona Valcu