Cat de des ai fost manipulata? Cine ne influenteaza? Toata lumea o face-chiar si tu o faci, dar, in majoritatea cazurilor, fara vreo intentie rea. Una dintre nevoile de baza ale omului este sa traiasca cu cei din jur intr-o concordanta de idei. In acest sens, natura ne-a inzestrat cu un simt foarte fin pentru receptarea exteriorizarilor celorlalti. Dar aceasta dorinta poate fi exploatata,de exemplu atunci cand ne lasam convinsi sa facem ceea ce nu vrem.Deseori asta se intampla din cauza noastra,pentru ca, din dorinta de armonie,emitem semnale false.
Tinand cont de propriile tale sentimente,nu e greu sa intuiesti ce gandeste sau doreste celalalt.Tindem instinctiv sa imitam atitudinile celorlalti.Nu numai rasul este molipsitor,ci si tristetea sau starea depresiva. Daca te vei observa cu atentie,vei constata , ca in prezenta unor oameniabatuti,si tu vei deveni trista.Astfel,vei simtii chiar daca atenuat tristetea celuilalt ca pe o traire proprie,pentru ca fiecarui sentiment ii corespunde o anumita reactie corporala si vice-versa anumite miscari provoaca anumite emotii.
Testele au dovedit chiar ca,dupa ce au asistat la prelegeri despre batranete, ascultatorii au inceput sa umble mai incet decat cei carora li se citise un text neutru. Sau simpla vizionare a unui film muzical provoaca spectatorilor pasivi o senzatie placuta de veselie. Efectul este si mai evident in cazul unor parteneri de dialog foarte activi: ne simtim cel mai bine atunci cand ei se comporta asemanator cu noi. Pentru a controla acest lucru exista o metoda: inclina-te constient inainte si apoi retrage-te in mod vizibil.
Daca celalalt te imita, te afli intr-un consens fara cuvinte.Poti folosi aceasta tehnica “ a oglinzii” cand vrei sa actionezi pozitiv asupra partenerului tau,imitand miscarile lui.
Bineinteles ca oricine este influentabil, si in sensul bun al cuvantului,de exemplu atunci cand ne comportam mai prietenos, mai politicos sau mai dragastos decat de obicei. Esti in pericol doar atunci cand te lasi convinsa sa faci lucruri care contrazic intentiile tale initiale,pe care nu ti le permiti sau de care n-ai nicio nevoie.
Asa se explica de ce unii agenti care bat la usa ta iti baga pe gat diferite chestii. Mai subtila e manipularea cotidiana, de exemplu cea din familie. Toti cunoastem situatii in care o problema( de exemplu lipsa de punctualitate) nu este discutata,ci pedepsita pe muteste-prin tacere, “pusul botului”, oftat.
Tu ii manipulezi pe altii sau nu ?