Printre diversele preparate oferite bucataria ucraineana se numara si puiul Kiev. Acest fel de mancare este o componenta istorica traditionala in dieta nationala ucraieniana. Puiul a la Kiev este, practic, o capodopera gastronomica a culturii orasului Kiev.
Puiul a la Kiev este un fel de mancare compus dintr-un piept de pui dezosat înfasurat in jurul unei bucati de unt racit si condimentat cu ierburi. Pieptul de pui se preapara apo ca pentru orice pane si se prajeste. Iată o reteta pentru un adevarat festin
Simplu, dar elegant, acest piept de pui, umplut cu un compus de unt aromat si prajit, lasa un sos propriu; cand se taie in felii, puiul Kiev lasa untul topit sa se scuga in farfurie.
O multime de ucraineni nativi vor spune ca acesta reteta este prea eleganta, si ca este, de fapt, un fel de mancare tarist, nu unul propriu poporului ucrainean.
Exista mai multe variante de retete de Pui Kievskaia. eLady va propune cateva variante clasice de retete in cele de mai jos.
Varianta 1 Pui Kiev: Reteta
Ingrediente:
½ cana de unt
½ lingura patrunjel proaspat tocat
½ lingura de arpagic proaspat tocat
1 lingura de suc de lamaie
6 bucati de piept de pui dezosat, fara piele, taiat in jumatati
sare si piper dupa gust
2 cesti de pesmet
3 oua usor batute
3 linguri de apa
2 litri de ulei vegetal pentru prajit
Intr-un castron mic se combina untul, patrunjelul, arpagicul si sucul de lamaie, sare si piper. Amestecati-le si pueti castronul in frigider.
Plasati pieptul de pui intre 2 bucati de hartie de copt si presati bine pentru a aplatiza. Scoateti hartie si asezonati pieptul de pui cu sare si piper dupa gust.
Scoateti untul condimentat de la frigider si impartiti-l in 6 portii. Plasati cate o portie in centrul fiecarei bucati de piept de pui. Rulati, in asa fel incat untul sa ramana in mijloc. "Sigilati" puiul a la Kiev cu scobitori din lemn.
Adaugati apa si ouale si bateti. Luati fiecare bucata de piept de pui si bagati-o in ou si apoi in pesmet si iarasi de la capat. Lasati bucatile de pui a la Kiev la rece timp de o ora.
Intr-o friteuza adanca sau o tigaie wok incalziti uleiul. Puneti cu atentie pieptii de pui in uleiul fierbinte. Prajiti timp de 8-10 minute pe fiecare parte sau pana se rumeneste, la foc foarte mic. Scoateti pe prosoape de hartie ca sa se aboarba surplusul de ulei si mancati.
Varianta 2 Pui Kiev: Reteta
Ingrediente:
150 gr unt la temperatura camerei
3 catei de usturoi
3 linguri suc de lamaie
2 bucati de piept de pui
2 oua
1 ceapa verde tocata
3 canite firimituri de paine uscata
sare
Varianta 3 Pui Kiev: Reteta
Ingrediente:
4 bucati mari de piept de pui
150 gr unt la temepratura camerei
Coaja rasă si sucul de la 1 lamaie
2 linguri de tarhon proaspat, tocat
sare dupa gust
piper dupa gust
1 ou mare
4 cesti de firimituri de paine alba uscata