Sunteti in categorie: Psihologie

Despre depresia de sarbatori

Despre depresia de sarbatori
Cand te gandesti la sarbatorile de iarna, simti deja miros de cozonac, de sarmale, piftie ori mirosul imbietor al altor produse culinare care iti incanta masa si simturile gustative. Te gandesti la momente placute petrecute cu familia, cu cei dragi, la vacante in cabanute de munte ori pe partiile de ski. Sarbatorile de iarna sunt prilej de bucurie pentru aproape fiecare dintre noi. Depresiile de sarbatori pot fi, insa, unul dintre nefericitele motive care sa iti rapeasca din placerea si bucuria acestor zile.

Despre depresie ai mai citit. Iti doresc sa fi citit doar, nu sa fi si trait o astfel de experienta. Este bine, insa, sa fii informat. Atat pentru propriul tau bine, cat si pentru binele celor apropiati tie.

De ce depresie tocmai de sarbatori?
Depresia de sarbatori este, cu siguranta, unul dintre cele mai urate cadouri pe care ti le poate aduce Mos Craciun. Factorii care o pot cauza sunt diversi si deloc rar intalniti. Lipsa sau piederea partenerului de viata, a unei persoane apropiate, problemele financiare, problemele de sanatate, pierderea jobului pot fi inceputul unei povesti urate de sarbatori. In alte perioade ale anului, cu siguranta ca le-ai fi putut face fata cu mai multa usurinta. Insa in perioada sarbatorilor de iarna, devii mai vulnerabil. Iti doresti sa te bucuri de aceste zile, sa fii alaturi de cel sau cei dragi, sa ai o masa imbelsugata ori sa petreci cateva zile de vacanta in decoruri frumoase. Lucrurile devin si mai dificile cand cei din jurul tau par a avea tot ce tu nu ai. In plus, sarbatorile de iarna, sfarsitul unui an si inceputul altuia sunt pentru cei mai multi dintre noi momente de bilant si de planuri pentru viitor. Si daca atunci cand tragi linie rezultatul este departe de a fi unul pozitiv, sentimentul poate fi unul cat se poate de trist.

Efortul, oboseala care se acumuleaza in urma pregatirilor pentru aceasta perioada pot avea un cuvant greu de spus in privinta sanatatii tale.

Exista, insa, si persoane care pot cadea in depresie fara a se intalni cu vreunul din factorii enumerati mai sus. Efortul, oboseala care se acumuleaza in urma pregatirilor pentru aceasta perioada pot avea un cuvant greu de spus in privinta sanatatii tale.

Nu in ultimul rand, mai exista o categorie pe care ar trebui sa o mentionam. Cea a persoanelor pe care sfarsitul unui an le intristeaza. Fara a fi vorba de o depresie, aceste persoane incearca un sentiment de nostalgie, tristete la despartirea de un an, de temere la inceputul altuia.

Cum recunosti depresia de sarbatori?
Vei recunoaste usor o persoana care se confrunta cu o astfel de depresie. Schimbarile care intervin in comportamentul acesteia sunt evidente. Interesul pentru lucrurile pentru care obisnuia sa se bucure dispare. Persoana in cauza se simte obosita, epuizata, trista, iritata, plange din orice, se concentreaza greu, ia decizii cu mare greutate. Anxietatea creste, apar sentimentele de vinovatie, deznadejde, retragerea si chiar izolarea, chiar si fata de cei apropiati.

In plus, apar schimbari in greutatea corporala, in apetitul culinar. In cazurile grave se poate ajunge chiar la ganduri si tentative de sinucidere. O astfel de situatie impune de urgenta ajutorul medicului.

 

Sursa: Despre depresia de sarbatori