Sunteti in categorie: Cariera

Ce sa nu spui la un interviu

job, loc de munca, cum sa gasesti un loc de munca, cum sa ma comport la un interviu, ce sa nu spui la un interviu, CV, scrisoare de intentie, cum sa fiu la interviu, salariuDaca mergi la un interviu, este bine sa stii cateva reguli. eLady.ro iti arata ce NU ar trebui sa spui la un interviu!
De ce? Pentru ca asemenea intrebari si afirmatii iti vor trimite CV-ul fix la cosul de gunoi!

„Cu ce se ocupa compania asta?”
Pune intrebari care sa arate ca esti informata si nerabdatoare sa lucrezi in acea companie – nu intreba ceea ce ar fi trebuit sa stii deja sau ceea ce poate fi usor de aflat despre firma din website, raport anual sau alte materiale.

” Sunt flexibila in privinta salariului!”
Unul dintre cele mai delicate subiecte ale unui interviu este stabilirea viitorului salariu. Bineinteles ca vrei sa stii cu cat poti fi platita, iar cei care au organizat interviul vor sa stie cat esti dispusa sa primesti. Este vorba despre negociere, nu de joaca. Cand vine “marele moment”, alege un salariu mediu, desi te gandesti la unul cuprins intre sume cu cateva zerouri... in valuta!
Dar nu pretinde ca esti flexibila daca nu esti. Daca ai impresia ca salariul pe care il ceri este prea mare, trebuie sa te gandesti serios la minimul pe care il poti accepta. Nu te vinde ieftin – intreaba-te cu sinceritate cat crezi ca meriti. Afla cu cat sunt platite persoane pe acelasi post in regiune. Daca o companie iti ofera prea putin, intotdeauna poti negocia.

”Ar fi tare misto sa am un serviciu ca asta!”
Poate asa vorbesc prietenii tai (si a devenit un obicei si pentru tine!), dar nu asa se vorbeste in timpul unui interviu! Folosirea jargonului este o bila neagra foarte mare! Fii inteligenta, articuleaza cuvintele, ai incredere in tine – insa orice ai face, nici sa nu te gandesti la acest tip de limbaj!

”Chiar Bill Gates mi-a oferit un bonus de 100.000$!”
Nu minti! Daca se va afla, vei regreta. Undeva, candva, cand nici nu te vei astepta, se va descoperi ca de fapt nu ai crescut vanzarile cu 999% in ultimele 6 luni. Cei care iti iau interviu stiu ca probabil vei exagera putin – dar nu intinde coarda!

In cinci ani ma vad intr-un vas de croaziera in Caraibe!”
Cand esti intrebata despre planurile pentru viitor, ei asteapta un raspuns care are legatura cu compania. Spunandu-le ca ti-ai dori sa locuiesti undeva la tara, sa ai grija de o ferma (in afara de cazul in care aplici pentru o munca agricola) nu ii va convinge ca esti o profesionista ambitioasa in domeniu.
Chiar daca nu planuiesti sa ramai mult in companie, spune ceva care sa arate o viitoare legatura pozitiva cu firma. Aceasta poatre contrazice punctul 4, unde te invatam sa nu minti, dar incearca sa o vezi ca pe o intrebare retorica. Ai putea fi la aceeasi companie peste 5 ani, nu?

”Imi pare rau, nu stiu sa fac acest lucru...”
In loc sa recunosti ca nu ai o anumita aptitudine, puncteaza ca esti o persoana care invata repede, incantata de posibilitatea de a invata ceva nou. Majoritatea companiilor aleg sa angajeze o persoana entuziasmata, inteligenta, care are nevoie de antrenare si instruire, decat o persoana care are aptitudinile necesare dar nu este deschis invatarii lucrurilor noi.

"Stiti, tocmai am terminat un divort dureros…"
Chiar daca iti vor fi puse intrebari personale, nu te potrivi acestora. Poate ca vrei sa pari deshisa si onesta, dar de fapt esti tratata neprofesional, fara respect si fara a se pune accent pe aptitudinile tale.
Mentine tonul discutiei legat de post si fii politicoasa!

”Ce-mi poate oferi aceasta firma?”
Cei care iti iau interviul urasc aroganta si egoismul. Ei vor sa stie de ce ar trebui sa te angajeze chiar pe tine. Puncteaza care ar fi contributia ta – povesteste-le cum eforturile tale anterioare in cadrul unei firme au dat roade.
Nu intreba despre mariri, bonusuri si promotii din primele minute. Si nici din prima luna, daca obtii postul.
Aminteste-ti, tu esti cea care da interviul! Ar trebui sa profiti de sansa de a ti se raspunde intrebarilor – nu-l face pe cel care te intervieveaza sa se simta ca si cum ti-ar face o mare favoare angajandu-te.

”Mi-am pierdut serviciul pentru ca seful meu era un nemernic!”
Daca il vorbesti de rau pe fostul sef, inseamna ca ai facut, probabil, cel mai prost lucru din tot interviul. Chiar daca vechea firma era un haos complet, seful tau era un monstru, colegii tai de echipa – martieni, iar tu erai platita cu multe cutii de conserve in loc de bani, spune ca ai plecat pentru ca voiai sa ai mai multa responsabilitate, o sansa mai buna de avansare sau ca doreai o schimbare!

 

 

 

Sursa: Ce sa nu spui la un interviu