
Iti prezentam o reteta foarte simpla, marca eLady, pe care o poti face oricand ai musafiri nepretentiosi, dar mancaciosi, invitati la masa. Pentru a pregati un pui cu orez basmatic in vasul roman nu ai nevoie de foarte multa experienta in bucatarie, fiind o reteta foarte usor de preparat chiar si pentru o persoana mai putin experimentata.
Puiul la cuptor, facut in vas roman de lut (sau test) este un fel de mancare delicios, cu iz taranesc, rustic.
Pui la test in asternut de orez basmaticIngrediente:
- 1 pui de cca 1,5 kg
- 6 linguri rase de baza de mancare (gen "secretul gustului")
- piper negru proaspat macinat
- 1 legatura verdeturi diverse (cate o crenguta de patrunjel, oregano, maghiran, tarhon)
- 250 grame orez basmatic
- 8 linguri ulei de masline
Cum se face puiul la test in asternut de orez balsamicDeschidem cuptorul si il lasam sa se incinga bine.
Luam vazul roman cu capac si il punem pentru 30-40 de minute in apa rece.
Spalam bine puiul intreg cu apa rece, il scurgem si il lasam sa se zvinte putin.
Ungem puiul cu 4 linguri baza de mincare, si pe dinafara, si pe dinauntru.
Bagam in pui legatura de verdeturi.
Scoatem apa din vazul roman si punem puiul, stropindu-l cu ulei.
Punem capacul vasului de lut si il dam la cuptor (asezam gratarul la jumatatea inaltimii cuptorului), la foc mediu spre vioi, pentru circa o ora si jumatate.
Infierbantam 1/2 de litru de apa cu 1 lingura de baza de mancare intr-o cratita si cind apa fierbe, adaugam orezul balsamic. Lasam la foc mic pentru cca 5-6 minute.
Strecuram apoi orezul, astfle incat sa nu mai aibe apa.
Scoatem vasul de lut din cuptor si scoatem capacul. Puiul ar trebui sa fie aproape gata, sa fi lasat sucul de carne si sa fie foarte usor rumenit.
Scoatem puiul pe o farfurie si in sucul ramas punem orezul fiert pe jumatate, cu un praf de piper si o lingura de baza de mancare.
Punem puiul deasupra orezului si dam ma cuptor iarasi, la foc mic, pentru cca 40 de minute sau pana cand orezul a inghitit tot lichidul si puiul este rumenit.
Orezul va fi bine facut, nelipicios si va avea un gust deosebit de la sucul lasat de puiul facut in vasul roman de lut.
Servim la masa portiile ornate cu putin patrunjel tocat.
Pofta buna!