Ingrediente pentru doua paini de secara moi si pufoase, cu chimen:
- 280 ml apa calda
- 2 linguri ulei de masline
- 100 grame de faina de secara
- 350 grame faina alba de paine
- 2 linguri de lapte praf
- 1 lingura sare
- 2 lingurite de zahar brun
- 1 pachet drojdie uscata Dr Oetker
- 1 lingura de seminte de chimen
- 3 linguri faina alba
Cum se face painea de secara cu chimen
Se pun ingredientele in masina de paine.
Se framanta bine cca 20 de minute si apoi se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Se mai framanta o data. Inainte de a se termina framantatul final, adaugati inca 3 linguri mari de faina, ca sa nu vi se lipeasca de degete. Se scoate aluatul si se formeza doua paini - incercati sa le faceti sul, cit mai inalte.
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu de cel putin 10 cm intre ele. Se ung usor cu putin ulei si se presara chimenul.
Se lasa sa dospeasca si sa creasca inca 30-40 de minute, la loc cald si fara curenti de aer, dupa care se dau painile de secara la cuptor, la foc mic spre mediu, pe raftul superior al cuptorului. Se coc cca 20-25 de minute sau pana se rumenesc frumos.
Cand sunt gata, se ung, asa, fierbinti, cu ulei de masline, se lasa sa se raceasca pe un gratar, acoperaite cu un servet uscat, curat si subtirel.