
Ciudatul blat de paine de porumb care este baza acestei tarte cremoase si hranitoare se face cu malai, preferabil nu din cel grisat, care se gaseste in orice bacanie
.
Ingrediente pentru 6 portii indestulatoare:- o lamaie mare, spalata si taiata felii subtiri
- 3 oua
- 250 ml lapte
- 400 g ton in ulei, scurs si sfaramat
- 100 g tocatura taraneasca pentru umplutura (sau doi pumni de cubulete congelate de legume asortate)
- 1 ceapa mica, tocata fin
- 300 g supa crema de pui, ciuperci sau telina (eu am facut un sos bechamel cu supa de legume)
- 450 g spanac decongelat, bine scurs (se pot folosi si frunze de salata)
- 125 g malai
- 60 g faina
- 1/2 lingurita rasa de sare
- 1 1/2 lingurita rasa praf de copt
- 100 g unt topit
Cum se face tarta cu ton si lamaie
Incingem cuptorul.
Ungem o forma de tort cu diametrul de 25-27cm si ii captusim fundul cu hartie de copt. Va sfatuiesc sa captusiti toata tava cu hartie de copt, mai ales daca folositi o forma de tort cu peretii detasabili, pentru ca altfel riscati sa va curga compozitia (care e destul de lichida) in cuptor.
Asezam artistic feliile de lamaie pe fundul tavii.
Batem doua oua cu 125 ml lapte intr-un castron mare, apoi adaugam tonul, tocatura taraneasca, ceapa si supa-crema.
Se toarna incet jumatate din amestecul cu ton peste feliile de lamaie din forma, apoi se acopera cu spanacul tocat (sau frunze de salata oparite si tocate), avand grija sa intindem bine, pana la marginea formei. Peste spanac intindem bine cealalta jumatate de compozitie cu ton.
Malaiul, faina, sarea si praful de copt se amesteca intr-un castron cu oul si laptele ramase si cu untul topit. Amestecam bine si turnam coca peste umplutura cu ton.
Tava astfel pregatita o bagam la cuptor, pe raftul din mijloc, pana se rumeneste si este tare in mijloc.
Desprindem marginile flanului de tava cu un cutit si-l rasturnam cu grija pe un platou. Inlaturam hartia de copt si putem servi.
Pofta buna!
O reteta de Aida Maria
Foto : Aida Maria