Sunteti in categorie: Gastronomie

Rata cu prune

retete de ziua indragostitilor, retete pentru sfantul valentin, retete de dragobeteVine sarbatoarea indragostitilor si te-ai gandit sa ii faci o surpriza iubitului tau, gatind chiar tu ceva deosebit?  Dar nu ai nici o idee ce ai putea sa ii pregatesti iubitului tau gurmand pentru Sfantul Valentin? eLady te ajuta cu o delicioasa reteta de piept de rata cu sos de prune si garnitura de spanac cu  unt si crema de cartofi.











Ingrediente
2 piepti mari de rata
crenguta cimbru
1 stea de anason
25g unt
 
Pentru sos de prune
1 ceapa, fin tocat
1 lingura de ulei de masline
250 g prune rosu închis, taiate pe sfert (le gasesti la supermaket)
50 g zahar brun
50 ml vin rosu
300 ml de supa de vita

Pentru sos, se prajeste ceapa in ulei timp de 5 minute sau pana se inmoaie, dar ramane alba. Adaugi apoi prunele si zaharul, amestecand usor pentru o cateva minute, pana cand zaharul s-a dizolvat complet. Pui apoi vinul rosu si supa de vita.
Se fierbe timp de aproximativ 15 minute, amestecand ocazional, pana se inmoaie prunele si sosul este usor ingrosat. Pastreaza-l la cald sau lasa-l la temperatura camerei sau la frigider timp de maxim o zi inainte de a-l reincalzi pentru servire.
Intre timp, incalzeste cuptorul la 180C / gaz 4. Scoate pielea de pe pieptii de rata cu un cutit foarte bine ascutit si condimenteaza-i bine cu sare si piper.
Incalzeste o tigaie neaderenta si pune pieptii de rata cu partea in care a fost pielea in jos. Prajeste-i timp de 6-7 minute, apoi intoarce-i si adauga cimbrul, anasonul stelat si untul. Lasa untul sa se topeasca, ungand rata cu sucurile lasate in cratita cu ajutorul unei linguri, apoi transfera totul într-o tava mica de copt si baga in cuptor timp de 5-6 minute pentru un piept usor in sange sau pentru 10-12 minute daca il vrei bine facut.
Când rata este gata, amesteca din nou cu soscul lasat, apoi lasa sa se odihneasca pret de 5 minute, in timp ce termini cu garniturile.
Pentru a servi, feliezi foarte subtire fiecare piept de rata pe un tocator. Aranjezi pe fiecare farfurie, impreuna cu garniturile: o lingura de crema de cartofi, o parte din sosul de prune si spanac cu unt.
 
Spanac cu unt 
250 g frunze de spanac se spala intr-o strecuratoare. Le pui apoi intr-o tigaie mare, cu un cub mic de unt si putina sare si piper, apoi fierbe-le in sucul lor timp de 1 minut, amestecand tot timpul.
 
Crema de cartofi
450g de cartofii se curata si se fierb in apa sarata timp de 20-25 de minute sau pana sunt gata. Scurge-i bine, pune-i iar in tigaie si paseaza-i, adaugand treptat 50 g unt, 50 ml smantana  si 50 ml de lapte. Asezoneaza cu un praf de sare.
Acum du-te si da-l gata cu talentul tau gastronomic! 

 

Sursa: Rata cu prune