Opiniile diferite sunt des intalnite si normale in relatiile adultilor si invatarea incheierii lor cu un compromis cere o anumita diplomatie. Ceea ce urmeaza este de retinut! Te poate ajuta atunci cand aveti neintelegeri. Ai putea sa o tiparesti si sa o tii aproape.
Vorbiti despre problema in cauza – nu are rost sa amintesti de certurile anterioare sau de lucrurile pe care le-ai fi putut spune sau face atunci.
Nu va certati pentru niste nimicuri – de exemplu, daca ati uitat sa cumparati lapte miercuri sau joi. Ideea e ca ati uitat, nu ziua in care ati facut acest lucru.
Foloseste persoana I si timpul conditional optativ - de exemplu: “ -M-a deranjat cand… “ in loc de “ -M-ai deranjat cand..” si “ -Mi-ar placea sa iesim mai des” in loc de “ -Ar trebui sa iesim mai des”.
Nu folosi cuvinte care sa exprime absolutul – nu spune niciodata “niciodata”, “intotdeauna”, “ar trebui” sau “nu ar trebui”. Irita si uneori nu au remediu. De exemplu: ‘ –Tu nu speli vasele niciodata!” va avea ca raspuns de cele mai multe ori: “ –Ai uitat atunci cand…?”
Spune-ti propriile pareri – nu fi tentata sa aduci in discutie ceea ce cred altii.
Incearca sa stai jos, sa iti relaxezi muschii si sa respiri – este mult mai usor sa iti pastrezi calmul daca nu te plimbi de colo-colo prin camera.
Nu incepe sa insulti! – spunandu-i partenerului tau ca este lenes, gras sau paranoic nu il va convinge sa iti analizeze punctul de vedere.
Ai grija de sentimentele tale si impartaseste-i-le si partenerului – spunand: “ –Mi-e teama ca nu ma mai iubesti” poate primi un raspuns mai bun decat “ –Nu te porti de parca m-ai iubi!”.
Incearca sa nu blochezi discutia – nu intrerupe, nu te avanta intr-un monolog si nu te astepta ca el sa iti citeasca gandurile.
Stabiliti cand va opriti – daca unul sau amandoi simtiti ca nu mai puteti, este mai bine sa luati o pauza pentru a va calma inainte de a relua problema.
Aminteste-ti: nu este important cine castiga cearta daca relatia ta pierde ceva. Focalizeaza-ti atentia pe confruntarea problemei, nu a voastra.