Sunteti in categorie: Gastronomie

Tort Victoria

reteta de Tort Victoria, retete simple de torturi, blat pufos, retete cu frisca, retete de prajituri englezesti, reteta clasica de tort Victoria
Reteta de tort Victoria este o reteta extrem de simpla de tort cu blat pufos ca un burete, moale si pufos, care, impreuna cu dulceata si aroma zmeurei si moliciunea data de frisca care il umple este nemaipomenita. Nu degeaba era reteta favorita de prajitura a reginei Victoria, care obisnuia sa manance cate o felie la ceaiul de la ora 5 ! De aceea si tortul poarta astazi numele reginei: tort Victoria. Reteta de tort Victoria a intrat in patrimoniul universal, chiar daca, la origini, este si va ramane o reteta de prajitura tipic englezeasca.

Ingrediente pentru tortul Victoria
:
- 225 de grame de unt sau margarina la temperatura camerei
- 225 de grame de zahar pudra
- 4 oua medii
- 2 lingurite de extract de vanilie sau o fiola de esenta de vanilie
- 225 grame de faina
- cca 50 ml de lapte pentru a inmuia putin compozitia
- gem sau dulceata de zmeura
- frisca
- zahar pudra pentru decorat prajitura
- un praf de sare
- 1 plic de praf de copt

Cum se face tortul Victoria:
Incalzeste-ti cuptorul la 180 C sau foc mediu spre mic. Tapeteaza doua forme de tort cu diametrul de 18cm, maxim 20 cm.
Bate cu un mixer untul si zaharul pana devine alb si pufos.
Bate ouale cu un praf de sare si praful de copt si vanilia.
Pune si faina si amesteca pana la omogenizarea perfecta.
Folosind o lingura de metal mare, adauga un pic de lapte pentru a crea un aluat cu o consistenta moluta, dar ferma.
Imparte amestecul in formele de tort si pentru 20-25 de minute sau pana cand partea de sus este aurie si blaturile de tort Victoria trec de testul cu scobitoarea (introdusa in mijlocul prajiturii, scobitoarea iese curata si uscata daca blatul este gata copt).
Scoate blaturile din cuptor si lasa-le deoparte timp de 5 minute, apoi scoate-le si din hartia de copt. Puneti-le la racit pe un grilaj.
Cand blaturile sunt perfect racite, pune blatul mai gros jos si unge-l cu gem su dulceata de zmeura. Aduaga frisca deasupra si apoi pune si cel de-al doilea blat. Presara-l cu zahar pudra.

Variatii la reteta de Tort Victoria:
Ca variatiuni, pentru umplutura poti folosi gem, crema de lamaie sau frisca, capsune, fragi, zmeura sau fructe de padure.
Prajitura „tort Victoria” se savureaza taiata in felii, la o ceasca de ceai.

 

Sursa: Tort Victoria