Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Design interior: Scheme cromatice

scheme cromatcie, scheme de culori pentru design interior, casa si culorile, culori potrivite pentru casa, design in casa ta, bun-gustO schema tonala sau monocromatica inseamna folosirea unei singure culori in tonuri diferite. Daca alegi totul in acelasi ton si culoare, camera poate fi foarte placuta.
Ideea de baza este incercarea folosirii unei texturi si a unui tipar pentru a alina posibila „plictiseala” generata de folosirea unei singuri culori.

Sugestii
Alege trei nuante si umbre ale aceleiasi culori si foloseste-le in camera. Foloseste-o pe cea mai intensa mai aproape de podea si pe cea mai pala aproape de tavan: vei crea iluzia de spatiu. In mod contrar, camera va parea mai mica.

Teme armonioase
O culoare armonioasa este aceea care sta langa alta de acelasi gen in paleta nuantelor: de exemplu, rosu langa aramaiu, care este langa culoarea teracotei.
Este foarte usor sa creezi o balanta, o paleta care sa incante ochiul.

Sugestii
Alege culori cu densitate asemanatoare pentru o infatisare echilibrata; nici una nu trebuie sa fie mai stridenta decat alta.
Alege trei sau patru culori care deriva din aceeasi culoare primara.
Creeaza schema plecand de la o culoare mai inchisa. Daca una dintre culorile tale armonioase este tot o culoare primara, efectul va fi mai izbitor. Ca exemplu iti oferim: rosu sau roz aprins si portocaliu.

Paleta culorilor complementare
Culorile complementare sunt acelea care se opun in cadrul ROGVAIV-ului. Natural, ele “merg” impreuna – gandeste-te la rosul si verdele marului sau la violetul si galbenul unui iris.
Ele dau o tenta mai dramatica in cazul in care sunt alese.

Sugestii
Alege o culoare si uite-te imediat la opusa ei. Aceea va fi cea de-a doua.
Hotaraste care va fi culoarea principala. Daca le folosesti in cantitati egale, se vor anula reciproc. Daca nu iti surade ideea de a folosi culori dramatice in realitate, incearca sa creezi o mica “mostra”: poate ca in casa ta vor arata fantastic!
Poti folosi si o a treia culoare – de preferat intr-un ton diferit fata de primele doua. Dar nu incerca mai mult de trei culori!
Echilibreaza schema introducand si culori neutre cum ar fi albul, bejul.
Imperecherea unei culori inchise cu un ton deschis ale celor doua culori poate functiona de asemenea. Incearca ambele combinatii: de exemplu, un gri pal cu un roz intens. Apoi schimba rolurile: pune un gri mai intens cu un roz mai pal.

Intra si vorbeste cu noi pe forum!

 

Sursa: Design interior: Scheme cromatice