Sunteti in categorie: Societate

Regula conform Noului Cod Civil: custodie comuna pentru parinti

custodia comuna a copilului, custodie comuna copii, custodie cod civil, 2012 divort
Conform Noului Cod, exercitarea autoritatii parentale in comun post-divort devine regula, in timp ce custodia unica ramane exceptia de la noua regula. In felul acesta, tatii discriminati anterior si de lege si de justitie, care pierdeau aproape automat procesele de incredintare privind copilul, indiferent de faptul ca dovedeau calitati parentale exceptionale, vor putea dupa 1 octombrie 2011 sa fie confirmati si de justitia romana drept parinti suficienti de buni pentru a se ocupa de cresterea si de educarea minorilor si pentru a performa in plan parental in interesul superior al propriilor copii.

Fenomenul discriminarii tatalui in justitie, in scoala, in spital va fi astfel mai usor de combatut, iar societatea romaneasca va avea numai de castigat de pe urma unor legi benefice.
Se  estimeaza ca in cel putin o treime din procesele de divort inregistrate in aceasta toamna se va incuviinta exercitarea in comun a autoritatii parentale de catre cei doi parinti, iar medierea va fi folosita foarte des pentru solutionarea rapida si amiabila a acestor litigii.

Principalele noutati legislative consfintite de Noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009), act normativ care va a intrat in vigoare de la 1 octombrie 2011 si care inlocuieste inclusiv actualul Cod al Familiei sunt urmatoarele:
- Custodia comuna post-divort: autoritatea parentala se va exercita impreuna de catre cei doi parinti si dupa despartirea acestora, iar instanta va acorda custodie unica doar in cazuri exceptionale, atunci cand interesul superior al copilului va impune acest lucru. Astfel, parintii care-si iubesc copiii si care au performat in plan parental pana la divort vor imparti custodia minorilor, colaborand spre binele acestora, luand impreuna deciziile privind proprii copii si beneficiind de programe de legaturi personale cu fiii si fiicele lor consistente si relativ egale.
- Logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria. Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei. Logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie. In cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.
- Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii. Oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara a unui imobil ca locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului. Nici unul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune fara consimtamantul scris al celuilalt sot de drepturile asupra locuintei familiei.

Av. Coltuc Marius

Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

 

Sursa: Regula conform Noului Cod Civil: custodie comuna pentru parinti