Sunteti in categorie: Societate

Succesiunea si impozitul pe mostenire in 2012

taxa de mostenire, procedura succesorala,  Cum se deschide procedura succesorala, impozitul pe mostenire, mosteniri, despre taxele pe mosteniri, cand se platesc taxe pe mostenire, cat este taxa de mostenire
Pentru procedura succesorala se percepe un onorariu procentual din valoare bunurilor mostenite, taxa de mostenire.
IMPORTANT: Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, NU datorati Statului nici un impozit.
Daca se depaseste termenul de 2 ani si nu se finalizeaza succesiunea, va trebui sa platiti impozitul datorat Statului, conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale.
Incepand din 2008, impozitul pe succesiune este intre 0% - 1 %.

Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:

- Certificatul de deces;
- Actele de stare civila (certificate de nastere si certificat de casatorie) prin care se face dovada calitatii de mostenitor;
- Testament - daca este cazul;
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare -cumparare, donatie, certificate de mostenitor si altele) - reprezinta actele de baza ale masei succesoral;
- Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul);
- Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Cum se deschide procedura succesorala
Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au drept la mostenire. Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.
Pe baza declaratiei mostenitorilor, se completeaza dosarul de succesiune, care se inainteaza Camerei Notarilor Publici de la ultimul domiciliu al decedatului. Dezbaterea succesiunii are loc la biroul notarului public, la ora stabilita si comunicata prin citatie mostenitorilor.

Cum se stabilesc mostenitorii
Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc de catre notarul public prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau alte mijloace de proba.
Notarul va stabili, de asemenea, calitatea mostenitorilor si intinderea drepturilor acestora, precum si intinderea masei succesorale. In cazul in care succesiunea priveste bunuri comune ale defunctului si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobandirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.

Av. Coltuc Marius

Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

 

Sursa: Succesiunea si impozitul pe mostenire in 2012